Hillary Clintonnak még számolnia kell Monica Lewinskyval

Monica Lewinsky, 1998
Former White House intern Monica Lewinsky (2nd R) and her spokeswoman Judy Smith (R) leaves the US District Courthouse in Washington, DC 06 August after her first day of testimony before Kenneth Starr's grand jury. Lewinsky was expected to answer questions concerning her relationship with US President Bill Clinton. AFP PHOTO/ Tim SLOAN
Vágólapra másolva!
A volt fehér házi gyakornok felbukkanása nem feltétlenül lesz jótékony hatással a volt First Lady és külügyminiszter esetleges 2016-os kampányára.
Vágólapra másolva!

Monica Lewinsky elmúlt tíz éve nagyon csendes volt. Ha ezzel összevetjük Hillary és Bill Clinton politikával és közszereplésekkel bőven átitatott éveit, még szembetűnőbb a volt fehér házi gyakornok visszavonultsága. Ezért is keltett nagy hullámokat, hogy a Vanity Fair című magazinban ismét elővette a húszas éveinek az egész világ előtt ismert epizódját: Bill Clintonnak 1998 augusztusában nagyesküdtszék előtt kellett elismernie, hogy "nem helyénvaló viszonyt" folytatott a gyakornokkal, a Lewinsky-ügy pedig fogalommá lett, és bekerült a történelemkönyvekbe.

Monica Lewinsky életébe azóta belefért egy szociálpszichológiából szerzett mesterfokozat, egy rövid kirándulás a táskaiparba, és nagyjából tízmillió dollárra rúgó visszautasított ajánlat, amely mind a Clintonnal folytatott viszonyából próbált volna meg bevételt kovácsolni. Lewinsky 1999-ben Monica's Story (Monica története) címmel kiadott könyvével kezelni próbálta valahogyan a helyzetet, az elmúlt tíz évben azonban a szinte teljes visszavonulást választotta. A Vanity Fair cikke után viszont joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért, és miért most irányította ismét magára a figyelmet.

Monica Lewinskyt saját bevallása szerint Tyler Clementi tragédiája késztette arra, hogy a nyilvánosság elé álljon. A 18 éves Clementi 2010-ben öngyilkos lett, miután diáktársai a New Jersey-i Rutgers Egyetemen webkamerán keresztül a világhálón élőben közvetítették, ahogy megcsókol egy férfit. Lewinsky azért érezte közel magához ezt a történetet, mert úgy gondolja, hogy ő volt az első, akinek a globális megszégyenülését az internet gerjesztette.

Van azonban egy másik népszerű feltételezés is, miszerint Monica Lewinsky mostani színre lépésének köze lehet Hillary Clinton régóta lebegtetett elnökjelölti ambícióihoz. Hillary Clinton politikai sikerének egyik nem elhanyagolható tényezője volt, hogy az affér után igyekezett méltósággal, és az amerikaiak szemében szimpatikusan átvészelni a történteket.

Monica Lewinsky neve közben viccek visszatérő összetevője, a svájcisapkája és a foltos kék ruhája kulturális referenciapont lett. A mostani kitárulkozása azonban némileg bonyolítja majd Hillary Clinton - egyelőre még csak erősen sejtetett, hivatalosan még el nem ismert - elnökjelölti terveit.

Dick Cheney volt alelnök felesége, Lynne Cheney egyenesen Hillary Clintont sejti a Vanity Fair mostani dobása mögött, mert szerinte a volt First Lady és külügyminiszter szeretné eltakarítani ezt a sztorit az útjából.

A 2008-as demokrata párti előválasztások idején, amikor Hillary Clinton Barack Obamával küzdött a demokrata párti elnökjelöltségért, a Lewinsky-affér nem igazán szivárgott be a kampányba. Clinton egyelőre még nem hajlandó felelni az egyre sürgetőbb kérdésre, miszerint versenybe száll-e az elnöki posztért 2016-ban, a Lewinsky-ügy azonban már most napirenden van, így eléggé valószínű, hogy ha elnök akar lenni, akkor előbb-utóbb ismét foglalkoznia kell vele. A korábbi elnökválasztásokon szintén induló Ron Paul republikánus szenátor például már felvetette, hogy a demokratáknak talán el kellene határolódniuk végre Bill Clintontól, aki szerinte igazi szexuális ragadozó. Hillary Clinton természtesen csak egy válással tudna elhatárolódni a férjétől, de erről szó sincs. Most épp az első unokájukat várják.

Lewinskynak személyes ügy lehet az elnökválasztás

Monica Lewinsky elismerte, részben azért szólalt meg hosszú idő után megint, mert tart attól, hogy Hillary Clinton Fehér Ház-i ambícióival ő sem kerülheti majd el a reflektorfényt. "Amikor Hillary leendő jelöltségéről hallok, nem tehetek róla, hogy a paparazzók újabb hullámától tartok" - mondta a Vanity Fairben megjelent cikkben. Amikor Hillary Clinton legutóbb 2008-ban versenybe szállt, Lewinsky szinte teljesen elvonult a világtól, noha egymás után kapta a sajtómegkereséseket.

A Vanity Fairben most megjelent cikkben Monica Lewinsky utólag is megerősítette, hogy viszonya Clintonnal mindkét fél beleegyezésével alakult ki, és azt állítja, csak később használták ki, amikor bűnbakot csináltak belőle egy hatalmi pozíció védelme érdekében. Cáfolta, hogy Clintonék lefizették volna azért, hogy egy évtizeden át tartsa a száját, viszont most elhatározta, hogy többé nem fog "lábujjhegyen settenkedni" a saját múltjával és mások - vélhetően Hillary Clinton - jövőjével kapcsolatban, és hogy előadja a történtekkel kapcsolatban a saját narratíváját.

Az évtizedes hallgatást megtörve Monica Lewinsky elég egyértelműen üzent Hillary Clintonnak, és azt írta: zavarta, hogy a volt First Lady elsősorban "a nőt hibáztatta", és nem a férjét az affér miatt, amely majdnem zátonyra futtatta Bill Clinton elnökségét.

Hillary Clinton hosszú éveket töltött el azzal, hogy bebizonyítsa, a politikai hitelessége túlmutat azon, hogy kinek a felesége. A Telegraph szerint most jött el az ideje, hogy Hillary Clinton felhívja Monica Lewinskyt és megtalálja a módját, hogy az ő oldalára álljon: "Ha a jövőnkre leselkedő legnagyobb veszély a saját férjünk múltja, akkor sok bölcsességet találhatunk a mondásban, miszerint az ellenségem ellensége a barátom".