Szinte fekete volt az utca a tömegtől

ukrán válság, magyar határ, menekültek, Tiszabecs
Vágólapra másolva!
Vasárnap több százan menekültek át Kárpátaljáról Magyarországra, miután pánikhangulat alakult ki a besorozás miatt. Sokan büfékben vészelték át az éjszakát, vagy kocsikban aludtak, majd másnap továbbindultak. A legtöbben azonban gyorsan visszatértek, de továbbra is aggódnak az ország jövője miatt.
Vágólapra másolva!

Négy hónapos fennállása alatt még sosem ment annyira jól a beregsurányi Határ büfének, mint vasárnap éjszaka. Bár a gyér forgalom miatt máskor már este 9 körül be szoktak zárni, most hajnali 1-kor riasztotta az étkező üzemeltetője a párját, hogy ki tudják szolgálni a Kárpátaljáról érkezőket.

Az ukrán határtól pár száz méterre álló büfébe délután 6 után kezdtek áramlani a túloldalról, körülbelül 30-40-en vészelték át italozással az éjszakát, sokan pedig a kocsikban aludtak. „Tele voltunk. Ami a legfurcsább volt, hogy nemcsak fiatal férfiak, hanem családok is jöttek kisgyerekekkel, az éjszaka közepén” – mondta a kimerült büfés, aki még másnap kora délután is kitartóan főzte a kávékat.

A beregsurányi Határ büfé Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A büfés szerint este 9 után rendszerint nagyon csendes a határ, de vasárnap éjjel több busz is átjött rajta, sokan kisbuszokkal mentek tovább Budapestre vagy Nyíregyházára, hétfő délutánra a büfé is szinte kiürült. „Mi is fontolgattuk, hogy mit csináljunk, de mi most megyünk visszafelé. Mindenki aggódik, ha kitör valami ott fenn, akkor biztos, hogy mindenkinek mennie kell” – magyarázták a büfé egyedüli vendégei, két bőrkabátos munkácsi fiatal, majd a 900 forintos ebédjük után mindketten bepattantak a sötétített üvegű Audi A6-osukba.

Hirtelen felindulás

Jóval többen lépték át a határt Beregsuránytól 40 kilométerre, Tiszabecsnél (bár a polgármester csak harminc-egynéhány emberről tudott). „Délután 3-tól érkeztek vasárnap, sokan gyalog jöttek. Több százan voltak, tüzet raktak, teát is kaptak” – mondta egy huszonéves tiszabecsi, aki a határnál nézelődött aznap. „Rengetegen jöttek, szinte fekete volt az utca a tömegtől” – mondták a település utolsó utcájában, a gátnál. Minél közelebb értünk a határhoz, annál nagyobb menekülttömeget véltek látni, a határnál lévő büfénél már háromezer menekültről vizionált az eladó.

Amilyen gyorsan jött a tömeg, olyan gyorsan szívódott fel. A határátkelő környékén álldogáló, jellemzően valamilyen rejtélyes üzleti tevékenységet folytató kárpátaljaiak szerint vasárnap pánikszerűen terjedt el, hogy minden fiatalt behívnak katonának, emiatt indult el az exodus. Volt, aki szerint az terjedt el, hogy le fogják zárni a határt, és mivel sokan Budapesten dolgoznak, még vasárnap éjszaka elindultak a munkahelyükre. A tiszabecsiek szerint mindenesetre sokan rokonoknál, ismerősöknél szálltak meg vagy továbbutaztak. „Többnyire mindenkinek van ismerőse a környéken, napi szinten járunk át” – mondta egy, a határnál álldogáló nő.

Ellenőrzés a beregsurányi határállomáson Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A legtöbben viszont már vissza is tértek Kárpátaljára, mivel úgy néz ki, egyelőre csak rémhír volt a tömeges behívás. Az ukrajnai krízist érezhetően komolyan veszik a kárpátaljaiak, de nagyon eltérően élik meg. Az egyértelmű, hogy állandó téma a válság, de míg sokan pánikszerű hangulatról beszélnek, mások csak lazán vállat vonnak, hogy elég messze van tőlük a 1400 kilométerre fekvő Krím félsziget.

Kaptak fegyvert

Az továbbra sem derült ki, kik számíthatnak behívóra. A legtöbb kárpátaljai szerint legfeljebb azokat hívnák be, akik öt éven belül szolgáltak sorkatonaként a hadseregben. Bár többen is azt mondták, hallották, hogy valaki kapott behívót, mindössze három olyan emberrel találkoztunk, akit közvetlenül is érintett. „Az öcsém most szolgál sorkatonaként Csapon, de a melósoknál. Kaptak fegyvert, de egyelőre nem vezényelték sehova” – mesélte egy férfi. Egy másik azt mondta, egy ismerősét, aki sorkatonaként orvosként szolgált, tíz napra behívták a szintén kárpátaljai Nagyszőlősre, „ott gyűjtik őket”.

„Ha odamegyünk a Krímbe, minket fognak a bödönbe rakni, az első sorban lennénk, mert mi vagyunk a magyarok” – folytatta aggodalmaskodva a férfi, akinek a félelmeit sokan osztották. „Szerintem még annyira nem súlyos a helyzet, de persze mindenki félti a gyerekét” – hangzott egy árnyaltabb vélemény, míg a legkevesebben a harciasok voltak, akik szerint menni kell, ha jön a behívó.

A tiszabecsi határátkelőnél Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A megkérdezett magyarországiakat mindenesetre nem zavarta, legfeljebb nyugtalanította a kisebb átmenekülés. Az viszont biztos, hogy a hetek óta tartó válság már így is jelentősen megnehezítette a kárpátaljaiak életét. A hrivnya mintegy 20 százalékkal leértékelődött december óta, az árak pedig hirtelen nagyon megugrottak. Több megkérdezett szerint például a határ mindkét oldalán élők megélhetése szempontjából rendkívül fontos cigaretta egy hét alatt mintegy 33 százalékkal, 1,5-2 hrivnyával drágult (35-50 forinttal), míg az üzemanyag 1-1,3 hrivnyával (25-30 forinttal) lett drágább. A gyenge hrivnya miatt a magyarországi bevásárlóturizmus is visszaszorult az elmúlt hetekben.