Támadásoktól féltik az angliai románokat

Vágólapra másolva!
Egy Brightonban élő román párt megrugdostak, a londoni román nagykövet az egyre radikálisabb vélemények miatt további támadásoktól fél.
Vágólapra másolva!

Az Angliában élő románokat félti Ion Jinga londoni román nagykövet. Január elsejétől már korlátozás nélkül mehetnek románok munkát vállalni Londonban, és a nagykövet szerint megalapozatlan vélemények hangoztak el arról, hogy a románok elárasztják majd a szigetországot.

A The Daily Telegraph internetes oldalán megjelent cikkében úgy fogalmaz, hogy ezek a támadások növekedéséhez vezethetnek. Szerinte a románok egyre inkább úgy érzik, hogy diszkriminálják, másodosztályú EU-állampolgároknak tekintik őket. "A gyújtó hangú vélemények szélsőséges esetben faji alapú támadásokhoz is vezethetnek" - állítja. Ion Jinga példaként két huszonéves, Brightonban élő román esetét hozta fel, akiket egy buszmegállóban támadtak meg, miután hallották, hogy románul beszélnek. A párt előbb megkérdezték, hogy hova valósiak majd "******* Kelet-Európaiaknak" nevezték és megrugdosták őket. A sussex-i rendőrség is megerősítette, hogy faji alapú volt a támadás.

A nagykövet szerint felesleges a román munkavállalóktól félni, ugyanis aki akart már rég valamilyen EU-s tagországban dolgozik. A román munkaerőexport közel van ahhoz, hogy teljesen kimerüljön - fogalmazott.

Becslések szerint 90 ezer román dolgozik jelenleg a szigetországban. A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég nyilvánosságra hozott becslése szerint 300 ezer magyar munkavállaló van Angliában.