Az őrizetben is kitart a szaúdi Júlia mellett a jemeni Rómeó

Vágólapra másolva!
Megszökött jemeni szerelmével egy szaúdi lány. Jemenben őrizetbe vették őket, most a lány menekültstátuszáért küzdenek. Barátját ugyan elengedték, de ő inkább őrizetben maradt, hogy a lány közelében lehessen. Melléjük állt az ENSZ is, attól tartanak, a lány életébe kerülhet, ha hazatoloncolják.
Vágólapra másolva!

ENSZ-védelem alá vettek egy fiatal szaúdi nőt, aki a szerelme után szökött Jemenbe. A csak Huda néven emlegetett 22 éves fiatal egy hazájában vendégmunkásként dolgozó jemeni férfival esett szerelembe, de frigyük nem teljesülhetett be. Szerelme, Arafat hiába kérte feleségül a lányt a szüleitől, ők nem egyeztek bele a házasságba.

Barátja ezután feltehetően megszöktette a lányt a határon át Jemenbe. Ott azonban tiltott határátlépés miatt vették őket őrizetbe, jelenleg egy illegális bevándorlók számára létesített központban vannak mindketten. A fiút ugyan felmentették, de nem hajlandó elhagyni az őrizetet, hogy együtt maradhassanak. Hetente egyszer tudnak így találkozni, amikor Huda menedékkérelmi ügyében bírósági meghallgatást tartanak.

Kérelmét, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztossága közreműködésével bírálják el az ügyet, először elutasította a jemeni belügyminisztérium, de az ENSZ kérésére utóbb mégis engedtek. A nemzetközi szervezet szerint a lánynak járna a menekülti státusz, mert, ha visszatoloncolják a hazájába, akkor a szökés miatt szinte biztos, hogy durva bánásmódban lenne része, sőt akár az életével is fizethetne ezért. A státuszt a BBC brit közszolgálati adó szerint napokon belül megkaphatja, és elvileg szabadon élhet Jemenben.

Megvan annak is a veszélye, hogy Jemen végül enged Szaúd-Arábiának, és kiadja a lányt, erre az UNHCR is számít, felkészültek rá, hogy ha kell, harmadik országba menekítik a párt.

A két ország közötti feszült viszony miatt – Szaúd-Arábia méreténél és gazdagságánál fogva gyakran nem kezeli egyenrangú félként déli szomszédját, és a közelmúltban nagyszámú vendégmunkást, köztük sok jemenit is kiutasított – a fiatal pár ügyét sokan Romeo és Júlia történeteként értelmezik Jemenben. Történetük nagy hullámokat vet a jemeni közösségi honlapokon, az egyik bírósági meghallgatás idejére a fiatalok melletti szimpátiatüntetést szerveztek.