Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már puhítják Iránt a nagyhatalmak

Vágólapra másolva!
A jelek szerint jobban haladnak az iráni atomprogramról szóló tárgyalások, mint két hete. A helyszínen van az amerikai külügyminiszter is.
Vágólapra másolva!

Kis nézetkülönbségek vannak már csak a felek között - ezt mondta az Irán és a nagyhatalmak között, az iráni atomprogramról zajló genfi tárgyalásokról William Hague brit külügyminiszter, a BBC brit közszolgálati csatorna tudósítása szerint.

A nagyhatalmak azt akarják elérni, hogy a szerintük atomfegyver gyártására készülő Irán mondjon le az urándúsításról, cserébe feloldják az országot sújtó gazdasági szankciók egy részét. Irán viszont nem hajlandó teljesen feladni az atomprogramját, melyről azt állítja, hogy békés célú.

Az álláspontok a tárgyalások első, két héttel korábbi fordulója után nagyon távolinak tűntek, és péntekig ezúttal sem volt előrelépés, de aztán meghosszabbították a második fordulót, és feltehetően az előrelépést jelzi, hogy szombaton csatlakozott az amerikai külügyminiszter, John Kerry.

Hague értékelése szerint a nézetkülönbségek bár kicsik, de viszonylag fontos részletkérdésekben kellene őket áthidalni. Nem lehet tehát biztosra venni, hogy megszületik a megegyezés.

A tárgyalásokat több térségbeli ország is aggodalommal figyeli, tartva az Iránnak tett esetleges engedményektől. Nemcsak Izrael sorolható ezen államok közé, de Szaúd-Arábia is, melynek londoni nagykövete például kijelentette, a békülékenység eddig sem hozott sikert, és aligha fog ezután működni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről