Csak a lelkem hoztam - szíriai menekültek legfontosabb poggyászukkal

Szíriai menekültek és legfontosabb tárgyaik
Vágólapra másolva!
Mit vinne magával, ha el kellene menekülnie otthonról egy másik országba? Egymillió szíriai menekültnek már meg kellett válaszolnia a kérdést, akár Jordániába, Libanonba, Törökországba vagy Irakba szökött át az otthon pusztító polgárháború elől. Az ENSZ portrésorozatán legfontosabb magukkal hozott dolgukkal együtt ismerhetjük meg néhányukat.
Vágólapra másolva!

A szíriai polgárháború elől menekülőknek jellemzően titkolniuk kell szándékaikat, és úgy kell tenniük, mintha családi kiránduláson lennének, miközben a határ felé tartanak. Nem sok mindent tudnak így magukkal vinni, csak amit viselnek, vagy a zsebükbe elrejtik, papírokat, telefonokat, karkötőket, egy Koránt vagy a boldogabb időkre emlékezető egy-egy tárgyat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala megbízásából készült portrésorozaton Törökországba, Libanonba és Irakba menekült szíriaiakat ismerhetünk meg, legfontosabb magukkal vitt dolgaikkal együtt.

May (nem valódi név) 8 éves, Irakba menekült családjával Damaszkuszból. 800 km buszozás után gyalog szöktek át a határon. Visszatérő rémálmai vannak édesapja meggyilkolásáról. Karkötői a legfontosabbnak, bár Nancy nevű babáját jobban szereti - a teljes sorozatért kattintson a képre! Forrás: UNHCR/B. Sokol