Százak védték a berlini fal megmaradt darabját

Vágólapra másolva!
Berliniek százai ideiglenesen meghátrálásra kényszerítették a fal egyik leghíresebb ma is álló darabját lerombolni akaró ingatlanfejlesztőket. A szabadtéri galériára négy évvel ezelőtt még kétmillió eurót költöttek.
Vágólapra másolva!

Tüntetők akadályozták meg pénteken, hogy egy ingatlanfejlesztő lebontassa a Kelet- és Nyugat-Berlint egykor elválasztó fal leghosszabb megmaradt darabját - írta a Guardian brit napilap internetes kiadása.

A 20 méter hosszú falszakaszból a megjelent munkagépek egyike kiemelt egy másfél méteres darabot, mire a több száz fős tömeg annyira felbőszült, hogy a nagy erőkkel jelen lévő rendőrök úgy ítélték meg, biztonságosabb, ha a bontást felfüggesztik. A Guardian szerint azonban a munkások várhatóan hamarosan visszatérnek.

A falszakasz egy 36 lakásos társasháznak van az útjában. A tiltakozók szerint azonban emiatt nem szabadna elpusztítani a német főváros újkori történelmének egyik legfontosabb emlékét.

A fal nagy részét a rendszerváltozáskor lerombolták, darabjait eladogatták gyűjtőknek, vagy építkezésekhez használták fel. A kevés ma is álló szakasz talán leghíresebbjét akarják most ledózerolni: 120 művész festményei borítják, melyeket 2009-ben 2 millió eurós költséggel újítottak fel.