Az új pápa rögtönözve beszélt első imáján

Vágólapra másolva!
A Szent Péter téren és környékén összegyűlt több tízezer hívő előtt Ferenc pápa nem előre megírt szöveget mondott el, hanem rögtönözve beszélt Isten bűnmegbocsátó hatalmáról.
Vágólapra másolva!

Az egyházfő első Úrangyala imáján (Angelus) vasárnap délben kifejtette, hogy szerinte jó az, ha az emberek az Úrnak szentelik a vasárnapot, és a héten egy napon egymással találkoznak és beszélgetnek

"Isten nem fárad bele abba, hogy megbocsásson"

"Egy kevés irgalmasság megváltoztatja a világot. Ezáltal igazságosabb és kevésbé hideg lesz a világ. Az Úristen nem fárad bele abba, hogy megbocsásson nekünk. A probléma abban áll, hogy nem kérjük elég sokszor a bocsánatát" - fogalmazott Ferenc pápa a Szent Péter térre néző pápai lakosztály ablakában állva.

Ferenc pápa első egyházfői Úrangyala (Angelus) imádságát mondja el a vatikáni Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakából Forrás: AFP



Az új pápa a névválasztását is elmagyarázta: Assisi Szent Ferencnek, Itália védőszentjének nevével meg kívánta erősíteni az olasz földhöz fűződő lelki köteléket - ahhoz a földhöz, ahonnan a családja is származik. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem üdvözölte az idegen nyelvű hívőket, ehelyett jó vasárnapot és jó ebédet kívánt.

Már Twitteren is üzent az új pápa

Az Angelus után megjelent az első üzenet a XVI. Benedek lemondása óta szüneteltetett @pontifex címen elérhető, hivatalos pápai Twitter-fiókon, amely magyar fordításban így hangzik: "Kedves barátaim, szívből köszönöm, arra kérlek benneteket, továbbra is imádkozzatok értem! Ferenc pápa."

Ferenc pápa Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakában Forrás: AFP/Giuseppe Cacace



A szentszéki szóvivő több mint 150 ezres tömegről beszélt, a római főpolgármester 300 ezresről. A helyszínen levő újságírók ennél is nagyobbra becsülték a Szent Péter tértől az Angyalvárig tömött sorokban álló emberáradatot, amely már órákkal a pápa beszéde előtt megtöltötte a Vatikánt és környékét. A pápa keddi beiktatási szentmiséjére a Vatikán és Róma városa még a vasárnapinál is nagyobb tömeget vár. Ferenc pápa hétfőn jelenlegi vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban fogadja Cristina Fernández Kirchner argentin elnököt.

Hatalmas tömeg fogadta a Szent Péter téren az új pápát Forrás: AFP