Előmerészkedett a nagykövetségről a bujkáló Julian Assange

Vágólapra másolva!
A WikiLeaks alapítója az erkélyről mondott beszédet, amelyben azt követelte, hogy az Egyesült Államok fejezze be a portálja ellen indított "boszorkányüldözést", és engedje szabadon a titkos iratokat kiszivárogtató amerikai katonát.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta először megjelent a nyilvánosság előtt Julian Assange, a WikiLeaks alapítója, aki június óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik - írja a BBC. Assange a nagykövetség erkélyéről mondott beszédet.

Ebben azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy fejezzék be a "boszorkányüldözést" a WikiLeaks ellen, valamint engedjék szabadon Bradley Manninget, akit jelenleg azzal vádolnak, hogy titkos iratokat szivárogatott ki a WikiLeaksnek.

Assange azért menekült két hónapja a nagykövetségre, hogy Nagy-Britannia ne tudja kiadni Svédországnak, ahol szexuális zaklatással vádolják. Assange attól tart, hogy Svédország átadja az Egyesült Államoknak, amelynek hatóságai valószínűleg halálbüntetést maga után vonó bűncselekményekkel vádolnák meg. Assange-nak Ecuador menedékjogot is biztosított.

"Ahogy a WikiLeaks, ugyanúgy a kifejezés szabadsága és a társadalmaink egészsége is fenyegetés alatt áll" - mondta Assange az erkélyen. Az ausztrál állampolgárságú Assange portálja hozzávetőleg csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai iratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.