Előmerészkedett a nagykövetségről a bujkáló Julian Assange

2012.08.19. 16:27

A WikiLeaks alapítója az erkélyről mondott beszédet, amelyben azt követelte, hogy az Egyesült Államok fejezze be a portálja ellen indított "boszorkányüldözést", és engedje szabadon a titkos iratokat kiszivárogtató amerikai katonát.

Hónapok óta először megjelent a nyilvánosság előtt Julian Assange, a WikiLeaks alapítója, aki június óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik - írja a BBC. Assange a nagykövetség erkélyéről mondott beszédet.

Ebben azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy fejezzék be a "boszorkányüldözést" a WikiLeaks ellen, valamint engedjék szabadon Bradley Manninget, akit jelenleg azzal vádolnak, hogy titkos iratokat szivárogatott ki a WikiLeaksnek.

Assange azért menekült két hónapja a nagykövetségre, hogy Nagy-Britannia ne tudja kiadni Svédországnak, ahol szexuális zaklatással vádolják. Assange attól tart, hogy Svédország átadja az Egyesült Államoknak, amelynek hatóságai valószínűleg halálbüntetést maga után vonó bűncselekményekkel vádolnák meg. Assange-nak Ecuador menedékjogot is biztosított.

"Ahogy a WikiLeaks, ugyanúgy a kifejezés szabadsága és a társadalmaink egészsége is fenyegetés alatt áll" - mondta Assange az erkélyen. Az ausztrál állampolgárságú Assange portálja hozzávetőleg csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai iratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Most
Top 12 óra