Börtönbe kerülhet Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok

Vágólapra másolva!
Az orosz rendőrség azt állítja, hogy Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok megharapott egy rendőrt a pénteki őrizetbe vétele során. Ha megvádolják és bűnösnek találják, Kaszparov több évre börtönbe kerülhet.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki nézeteiről ismert egykori sakkozót pénteken elvitték a rendőrök arról a spontán kialakult moszkvai demonstrációról, amelyen a Vlagyimir Putyin-ellenes performance-ukért börtönre ítélt Pussy Riot-tagok elítélése ellen tiltakozott nagyjából kétezer ember.

A Kreml-párti média bemutatott egy rendőrt, akinek a kezét állítása szerint Kaszparov megharapta, miközben ellenállt az őt egy mikrobuszba tuszkoló egyenruhásoknak. Ez jogilag állami alkalmazott elleni erőszaknak minősül, aminek a büntetése tétele legfeljebb öt év börtön - számolt be a brit Daily Telegraph tudósítója a lap internetes oldalán.

Amikor Kaszparov erről értesült, azt nyilatkozta, az állítólagos harapás "teljes badarság", a rendőrt talán egy rendőrkutya haraphatta meg. A rendőrség erre közölte, hogy készek összevetni egy rendőrkutya fogsorát Kaszparovéval, hogy bebizonyítsák, valóban ő okozta a sérülést. A tüntetés után Kaszparovot szabadon engedték, de a napokban jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Pussy Riot elleni per ellen nemcsak Oroszországban tiltakoztak, számos nyugati ország rosszallását fejezte ki a szólásszabadságot korlátozó súlyos ítélet miatt. Az ügyről szóló cikkeinket itt találja.