Az ügynök, aki átverte az al-Kaidát

Vágólapra másolva!
Beépült, elhitette, hogy öngyilkos merénylő akar lenni, majd fogta a pokolgépet, és elvitte a CIA-nak - amerikai források szerint az elmúlt évek legnagyobb ütését vitte be egy kettős ügynök az al-Kaidának. A terrorszervezet Oszama Bin Laden óta meggyengült, de még nem került padlóra. Nagy reménysége egy jemeni bombaszakértő, aki megszállottan próbálja megtámadni az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

Kiakadtak hétfőn a CIA vezetői az AP amerikai hírügynökségre, amikor az közölték: a titkosszolgálatok megakadályozták, hogy az al-Kaida terrorszervezet úgynevezett alsónemű-bombát robbantson egy az Egyesült Államokba tartó repülőgépen. A hír valójában nem volt teljesen aktuális, az eset még áprilisban történt, az AP is napok óta tudta, de a Fehér Ház és a CIA kérésére tartotta vissza egy ideig. Végül egy nappal a kért határidő előtt mégis közzétette a hírt, ezzel dühítette fel a CIA-t.

Az AP szóvivője a Politiconak azt nyilatkozta, nem mondanak semmit az ügy hátteréről. A maguk részéről megtartották, amit kértek tőlük, tudomásul vették, hogy biztonsági szempontból kockázatos lenne az azonnali közlés, amint azonban úgy érezték, hogy e veszélyek elhárultak, kijöttek a történettel.

Forrás: AFP
A reptereken alig lehet kiszűrni az alsőneműbe rejtett pokolgépeket

A CIA azonban az amerikai sajtó értesülései szerint mégsem így látja a történetet. Az ugyanis - állítják amerikai források - csak végjátéka volt az Oszama bin Laden tavaly májusi megölése óta a terrorellenes harc egyik legsikeresebb akciójának. És állítólag dolgoztak még a szálak elvarrásán, magyarázták, cáfolni igyekezve a feltételezéseket, melyek szerint az AP valójában egy PR-kampányt akadályozott meg, és ezzel elvitték az show-t Obama elnök elől.

A terrorista, aki nem is volt az

Az ABC News szerint hivatalos amerikai forrásokból 48 órán belül kiszivárgott: nem egyszerűen egy terrorista elfogásáról van szó. Sőt, valójában nem is terroristát fogtak - írta a The New York Times. A bombát ugyanis az szállította le nekik, illetve a velük együtt dolgozó szaúd-arábiai titkosszolgálatnak, akit az al-Kaida jemeni szervezete a merénylet végrehajtásával megbízott. Nem más, mint a szaúdi titkosszolgálat embere, aki a CIA tudtával - de nem az irányítása alatt - beépült a terrorhálózat legveszélyesebbnek tartott, jemeni szervezetébe. A BBC értesülései szerint feladata az volt: hitesse el az al-Kaida embereivel, hogy kész merényletet végrehajtva meghalni.

A rábízott bombával azután állítólag az Egyesült Arab Emirátusokon keresztül jutatta el megbízóihoz. A pokolgép mellett vitte magával az információkat is a terrorcsoport terveiről, vezetői hollétéről, módszereiről. Ezek voltak azok az adatok, amelyek alapján a CIA vezető nélküli repülője, úgynevezett drónja vasárnap támadást intézett egy jemeni al-Kaida bázis ellen, ahol végzett Fahd al-Kaszaával, a szervezet külföldi akcióiért felelős vezetőjével, aki egyike azoknak, akiket a Cole amerikai romboló elleni 2000-es jemeni támadással gyanúsítanak. A történetet a CIA hivatalosan nem erősítette meg.

Azt ördögi zseni

A nagy fogás azonban maga a bomba lehet, vélik szakértők. A szerkezet azóta az FBI quanticói laborjába került, ott vizsgálják. Az úgynevezett alsónemű-bomba állítólag annak a típusnak a továbbfejlesztett változata, amelynek segítségével 2009 karácsonyán egy nigériai férfi sikertelenül próbált meg felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító gépet. E szerkezet fő jellemzője, hogy fém alkatrészeket nem építenek bele, így a reptéri biztonsági rendszerek nem mutatják ki. Az FBI most az vizsgálja, vannak-e módszerek, amelyekkel mégis felfedezhetők. Barack Obama terrorelhárítási tanácsadója ugyanis azt nyilatkozta most, hogy senki sem volt veszélyben, ez azonban alapvetően annak köszönhető, hogy a beépített ügynöknek hála, végig nyomon követhették a pokolgép elkészítését, illetve útját a "merénylőig", majd a titkosszolgálatokig.

Forrás: AFP
A kettős ügynök az egyik legveszélyesebb al-Kaida csoportba, a jemenibe épült be

A BBC szerint az első információk arra utalnak, hogy a végül megszerzett szerkezet az Arab-félszigeten működő al-Kaida csoport legfőbb bombagyárosa, Hasszan Tali al-Aszíri keze nyomát viseli. Ez nagy fogás. Asziri egy ördögi zseni - mondta ugyanis róla az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke. A 30 éves férfi, egy szaúdi tiszt fia néhány éve saját testvérét is halálba küldte, amikor elrejtett nála egy pokolgépet, amellyel a rijádi terrorelhárítás vezetőjével kellett végeznie - írta a The Washington Post. A fivér csak kisebb sérüléseket okozott a királyi családhoz tartozó elhárítónak, míg ő maga meghalt.

Aszíri 2003-ban állt be a radikálisok közé, amikor az Egyesült Államok megtámadta Irakot. Megpróbált csatlakozni az ott harcoló al-Kaidához, de a szaúdi határon elfogták, és kilenc hónapra bezárták. Amikor szabadult, testvérével együtt Szaúd-Arábiában alakított militáns csoportot, céljuk a királyi család, az olajvezetékek és biztonsági vezetők megtámadása volt. 2007-ben már a legkeresettebb terroristák egyike volt országában, ezért Jemenbe menekült. Korábban vegyészetet tanult, így kezdte el kitanulni a pokolgépes készítését.

A bombagyáros az elmúlt három évben háromszor küldött amerikai célpontok ellen pokolgépet - kicsiny, bonyolult és nehezen felfedezhető szerkezeteket. Ő az egyike azoknak, akik miatt Washingtonban a jemeni, illetve arab-félszigeti al-Kaidát tartják a legfőbb fenyegetésnek Bin Laden halála után. Egy szaúdi kutató szerint Aszíri maximálisan elkötelezett egy Amerika elleni támadás végrehajtása mellett. A terrorszervezetnek ugyanis egy, az Egyesült Államokban elkövetett merénylet felér tizenegy külföldivel. Márpedig a jemeni hatóságok szerint, ha ez sikerül, az jórészt Aszíri műve lesz.

Hogy most milyen pokolgéppel próbálkozott, egyelőre nem tudni. A 2009 karácsonyán megkísérelt merényletben azonban olyan szerkezetet készített, amelyben egy fecskendő segítségével két anyagot vegyítettek, amelyek tüzet okoznak, és aktiválják a robbanó anyagot. 2010-ben Aszíri már nyomtatópatronokba rejtette a gyúelegyet, a szerkezet pedig a Washington Post szerint több reptéri ellenőrzésen is átjutott.

"Az al-Kaida egy kincsnek tartja, akit nem veszíthetnek el" - fogalmazott a Brookings Intézet kutatója, a volt CIA-s Bruce Riedel. Más kérdés, hogy eközben úgy hírlik, Aszíri nemcsak tanul folyamatosan, hanem tanít is, képzi a bombagyárosok úgy generációját.

A szervezet megroggyant, a név él

A mostani fogás tehát ebből a szempontból is különösen fontos: a titkosszolgálatok szakértői megtudhatják, milyen irányban kutatnak az al-Kaida gyilkos szerkezeteinek készítői. Ráadásul erősen kérdéses, mikor tudnak ismét ilyen információkhoz jutni. Feltételezhető ugyanis, hogy a terrorcsoport ezután még figyelmesebben ellenőriz majd mindenkit, aki kapcsolatba lép velük. A kettős ügynök történetét amúgy azért is kellett hetekig titokban tartani, mert miután visszatért megbízóihoz, őt és családja minden tagját egyaránt biztonságos helyre kellett menekíteni, megfelelő hátteret is biztosítva nekik.

Forrás: AFP
Az állítólagos kettős ügynök adatai alapján végeztek az USS Cole elleni,

2000-ben elkövetett támadás gyanúsítottjával

Nyilvánvalóan kiemelt célpontjai lettek volna ugyanis a terroristák bosszújának. Hiába ért egyet ugyanis a szakértők többsége abban, hogy Oszama bin Laden tavaly májusi megölése után az al-Kaida központi irányítása megroggyant, az ernyője alatt működő, sokszor csak inkább csak "jól ismert, félelmet keltő" elnevezését használó helyi csoportok továbbra is komoly veszélyt jelentenek. A legerősebbnek ezek közül általában a jemenit, illetve az arab-félszigetit mondják, de a felsorolásokból nem hiányzik a szomáliai, az iraki, az észak-afrikai, illetve egy kisebb pakisztáni csoport is - nyilatkozta a PBS-nek Brian Fishman, a West Point-i terrorellenes központ kutatója. Szerinte egyébként nemcsak arról van szó, hogy az amerikaiak az utóbbi időben a drónttámadásokkal és egyéb eszközökkel megtizedelték a szervezetet, hanem az is "lábon lőtte saját magát", főként akkor, amikor muszlimok ellen hajtott végre merényleteket. Egy West Point-i kutatásból az derült ki például, hogy 2004 és 2009 között a terroristák áldozatainak 85 százaléka muszlim volt. Ilyen körülmények között egyszerűen nem válhattak vezető, összefogó erővé.

Más kérdés, hogy ettől még az iszlám világban fellelhető Amerika-ellenesség nem tűnt el. Csakhogy az Arab Tavasz nyomán az e nézeteket nyíltan felvállalók közül többen - például Egyiptomban az Iszlám Testvériség - formális politikai keretek között, például törvényhozásban működnek. Sok helyen az ilyen szervezetek éppenséggel az al-Kaida helyi csoportjaival kerültek ezáltal szemben. Tény, az elnyomó rendszerek bukása egyben könnyített is az al-Kaida mozgásán. Ráadásul a nagy remények után csalódott emberek között mindig találnak azért új híveket is, amint történik az például Jemenben.