Beindultak az észak-koreai kalózok

Vágólapra másolva!
Három kínai halászhajó 29 embere került fogságba, állítólag harminc millió forintnyi váltságdíjat kell fizetni értük.
Vágólapra másolva!

Egy észak-koreai hadihajó fegyveresei kínai halászhajók összesen 29 fős legénységét tartják fogva, és szabadon engedésükért pénzt követelnek. A halászokat május 8-án a Sárga-tengeren fogták el - számolt be csütörtökön a kínai média.

Az egyik hajó kapitánya a fogvatartók telefonjáról kezdeményezett hívásban hajója tulajdonosának kedden elmondta, hogy a fegyveresek között kínaiak is vannak, s hajónként 300 ezer jüant (11 millió forint) követelnek. A három halászhajót érintő akciót állítólag egy észak-koreai ágyúnaszáddal hajtották végre; a legénységet egy szűk kabinba zsúfolták be, az ételt - a beszámoló szerint - megvonták tőlük.

Az összeg kifizetését a Lianoning tartományi vállalatok nem tudják vállalni, s ezért fordultak a sajtóhoz. A kínai külügyminisztérium illetékese az egyik vidéki napilapnak azt nyilatkozta, hogy egyelőre az információk megerősítésén, a valós történések kiderítésén dolgoznak.

Az eset kínai vizeken történt - mondta a kapitány, és megadta a pontos koordinátákat is. A hajótulajdonosok azonnal jelentették a hatóságoknak, hogy kapcsolatuk megszakadt a hajókkal, de egyelőre nem kaptak felvilágosítást a halászok hollétéről.