Kongói hadúrral üzletelt egy Obama által kinevezett tanácsadó

Vágólapra másolva!
Sokmillió dolláros aranyüzletet próbált kötni egy kongói hadúrral, az amerikai Camac olajcég vezetője - derül ki egy ENSZ-vizsgálatból. A nigériai származású üzletember - akit korábban Barack Obama amerikai elnök nevezett ki egy kereskedelmi tancsadó testületbe - 30 millió dollárt bukott az üzleten.
Vágólapra másolva!

Több millió dollár értékű aranyüzletet próbát kötni egy kongói hadúrral Kase Lawal nigériai származású amerikai olajcég-igazgató, akit korábban Barack Obama amerikai elnök nevezett ki az elnöki hivatal kereskedelmi igazgatóságának tanácsadói testületébe - írja a Guardian brit lap egy ENSZ-vizsgálat eredményét ismertetve. Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársasággal foglakozó szakértői csoportjának vizsgálata szerint Lawal 2010 decembere és 2011 februárja között több millió dollárt juttatott az üzleti megállapodás részeként Bosco Ntaganda hírhedt lázadó parancsnoknak. Ebben az időben volt a tanácsadó testület tagja is.

A vizsgálat szerint Lawal, aki a Camac nevű houstoni székhelyű olajvállalat elnök-vezérigazgatója, tisztában volt vele, kinek fizeti ki a hatalmas összeget, jóllehet az ENSZ különböző határozatai tiltják, hogy bárki pénzt juttasson a kelet-kongói lázadóknak.

Bosco Ntaganda ellen 2006-ban adott ki elfogatóparancsot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. Ásványkincsek illegális kitermelésével és kereskedelmével, gyerekkatonák toborzásával, tömeges nemi erőszak, gyilkosságok levezénylésével vádolják.

A vizsgálat szerint Lawal eredetileg úgy ment bele az üzletbe, hogy egy kenyai szállítótól vesz aranyat, ám akkor sem visszakozott, amikor kiderült, hogy üzletei partnere egy véres kezű hadúr. Lawal üzlettársa azt álltja, azért nem állították le a tranzakciót, mert mire kiderült, hogy ki lesz a szállító, már túlságosan belebonyolódtak, és félő volt, hogy veszélybe kerül az életük, ha nemet mondanak.

Lawal azonban soha nem kapta meg az aranyat. A szállítmányt ugyanis a kongói hatóságok még azelőtt lefoglalták, hogy felszállhatott volna vele a szállítórepülő, a közvetítőket pedig lecsukták. Az üzletember így hatalmas összeget bukott, a jelentés szerint üzlettársának arról beszélt, hogy mindenestül - szállítási illetékek, büntetések, kenőpénzek - 30 millió dollárt (6,6 milliárd forint) bukott.