Rekordárat fizettek egy élő művész festményéért

Vágólapra másolva!
Soha nem látott összeget, 21 millió fontot fizettek egy élő művész festményért, amely az árverés előtt Eric Clapton zenész tulajdonában volt.
Vágólapra másolva!

Rekordáron, 21 millió fontért - 7,3 milliárd forintért - kelt el Gerhard Richter német festőművész egy olajképe a Sotheby's londoni árverésén. Élő művész munkájáért még nem fizettek ennyit aukción.

A nyolcvanéves, Kölnben élő Richter absztrakt festményének árverését kitörő taps fogadta a londoni aukciósházban. Richtert sokan vélik a világ legjobb élő festőjének, az eladott művet pedig "a kalkulált káosz mesterművének" tartják.

A rocksztár Eric Clapton tulajdonában lévő, 1994-ben készült Abstrakes Bild című képet árát az előzetes becslések 9-12 millió forintra taksálták, végül ennek a duplájáért vitte el egy névtelen ajánlattevő. Clapton egyébként ismert műgyűjtő, magánvagyonát 140 millió fontra taksálják, a Sunday Times című brit lap szerint a gitáros a 17. leggazdagabb brit zenész. Korábban gitárkollekciója egy részét is eladta, hogy 1998-ban alapított, kábítószer- és alkoholfüggőket kezelő rehabilitációs klinikája számára pénzt teremtsen elő.