New York sok utcáját ellepték a mosómedvék

Vágólapra másolva!
New York egyes negyedeinek lakói valóságos háborút vívnak az elszemtelenedett mosómedvékkel, a törvény által védett mindenevő állatok ugyanis félelmet nem ismerve, erőszakosan követelnek helyet maguknak az emberek életében.
Vágólapra másolva!

Mosómedve-invázió New Yorkban - ezzel a címmel közölt a helyi CBS 2 tévécsatorna tudósítást, amely szerint a találékony kisemlősök szemeteskukákat borogatnak fel, megszállják a kerteket, sőt, időnként még a házakba is betörnek táplálék után kutatva.

Felállnak, és fenyegetően sziszegnek

Nem könnyű velük felvenni a harcot, az okos állatok túljárnak az emberek eszén, és könnyűszerrel elkerülik a nekik szánt csapdákat is. "Imádnivaló kis lények, de nem akkor, amikor a saját kertembe, a saját házamba törnek be" - panaszkodott az állatokra egy brooklyni lakos, aki elmondta, hogy a mosómedvék nem félnek az embertől, amikor őt meglátták, két lábra álltak, és fenyegetően sziszegtek.

Forrás: AFP/Joyce Naltchayan
Mosómedve egy New York-i fán


A tévécsatorna tudósítása szerint a mosómedvék a Washington sugárúton egészen pimaszul viselkednek, a szemét között turkálva szinte tudomást sem vesznek a környék lakóiról. Az ott élők közül sokan telefonálnak a hatóságoknak, amelyek azonban csak akkor léphetnek fel ellenük, ha az állatok zavartnak tűnnek, ezért valószínűsíthetően veszettek.

Egy mosómedve nem sétál be kétszer egy csapdába

Az utóbbi három hétben sokan macskaeledellel akarták kelepcébe csalni a mosómedvéket, de egyet sem sikerült elfogni. Mosómedve-szakértők szerint ez nem meglepő, ugyanis rendkívül intelligens állatokról van szó. Egy mosómedve kétszer nem sétál be ugyanolyan csapdába - mutatott rá Rich Weddle kutató.

A mosómedvék terjeszkedésének egészségügyi kockázata is van, a veszettségen kívül több olyan betegséget is terjeszthetnek, amelyek veszélyesek lehetnek kutyákra és más háziállatokra.

Forrás: AFP/DDP/Jens-Ulrich Koch

Brooklynban "mosómedvecsúcsot" fognak szervezni a lakóknak politikusok és szakértők részvételével, számba véve azokat az elővigyázatossági intézkedéseket, amelyekkel a rágcsálók távol tarthatók a házaktól. Mindenekelőtt jól le kell zárni a szemeteseket, a kutya- és macskaeledelt nem szabad a szabad ég alatt felejteni és a ki kell javítani a házakat, hogy a kisemlősök ne tudjanak bejutni.