Másfél millió katalán kérte vissza az adóját Madridtól

Vágólapra másolva!
"Mondj nemet Európára!" és "Függetlenséget most!" - ehhez hasonló feliratokkal vonult az utcára több százezer katalán Barcelonában. A minden évben megtartott menet az idén rekord méretűre duzzadt a válság miatti tiltakozásul is. A katalánok pénzügyi és politikai függetlenséget akarnak, de közben nekik is szükségük van a központi segítségre.  
Vágólapra másolva!

Mintegy 1,5 millió ember vett részt Barcelonában a Katalónia tartomány függetlensége melletti tüntetésen a rendőrség adatai szerint - írta a BBC. A Reuters szerint a helyi kormányzat 600 ezres tömegről beszélt csak.

"Mondj nemet a Negyedik Birodalomra!", "Mondj nemet Európára!", "Függetlenséget most!", "Katalónia: az új európai ország" - ilyen plakátok és feliratok voltak láthatók a Reuters szerint.

A függetlenségi menetet minden évben megtartják, de a BBC szerint az idei lehet a legnagyobb méretű tüntetés, amely már nemcsak a régió elszakadásáért, hanem a spanyol megszorítások elleni tiltakozásul is tartottak.

Forrás: Europress/Getty Images/David Ramos
Egy tüntető az egyik táblával (több képért kattintson!)

Katalónia Spanyolország leggazdagabb régiója, gazdasága önmagában kiteszi az ország gazdaságának ötödét. A tartomány politikai és pénzügyi függetlenséget akar, hogy maga vethesse ki az adókat, és költhesse el őket.

A múlt hónapban a tartomány 5 milliárd euró segítséget kért a központi kormánytól azon a címen, hogy a túladóztatás miatt ennyivel tartozik neki a központi kassza. Valójában a tartomány ugyanúgy szenved a válságtól, mint az ország egésze.

A központi segítség például arra kellhet, hogy a tartomány finanszírozza a 13 milliárd euró idén lejáró hitelét, és kifizesse a költségvetési hiányát is. A BBC riportere szerint a régiós kormányzat alig tudja kifizetni a hivatalnokai bérét.