Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Helikopteres hajtóvadászat Tokióban

Vágólapra másolva!
Hajtóvadászat kezdődött pénteken Tokióban az Aum Sinrikjo hírhedt japán szekta még szabadlábon lévő utolsó körözött tagja után.
Vágólapra másolva!

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) 1995-ben szarin nevű ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát. A terrorakció következtében 13 ember meghalt, több mint hatezren pedig különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek. A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót - és 12 további szektatagot - halálra ítélték, de az ítéletet még nem hajtották végre. A szekta mintegy kétszáz tagja börtönbüntetést kapott.

Hírügynökségi értesülések szerint helyi idő szerint péntek hajnalban helikopterek bevetésével mintegy ötezer rendőr kezdte meg az utolsó szabadon lévő szektatag üldözését Tokióban és a főváros közvetlen környékén. Erre azután került sor, hogy a hatóságok múlt vasárnap őrizetbe vették a még szabadlábon lévő két körözött tag egyikét. Kikucsi Naokót Tokió mellett fogták el, és a hatóságok szerint minden jel arra vall, hogy társa is a főváros körzetében bujkál.

Az Aum Sinrikjónak ma néhány száz tagja van, de "fénykorában" Japánban mintegy tízezer tagja volt, és saját bevallása szerint ennél is több Oroszországban. A szekta jelenleg állandó hatósági felügyelet alatt áll, és mostani vezetői elhatárolódtak Aszaharától.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről