Tizedével többet költ idén hadseregére Kína

Vágólapra másolva!
Kína több mint tíz százalékkal emeli katonai kiadásait, amelyek idén meghaladják a 100 milliárd dollárt, a becslések szerint azonban a hivatalosan bejelentettnél kétszer többet költ. Kína azt állítja, hogy a hadsereg fejlesztése önvédelmi célú.
Vágólapra másolva!

Kína 11,2 százalékkal emeli 2012-ben a hadsereg költségvetését - jelentette be a kínai kormány. Ezzel évente több mint 100 milliárd dollárt (21,6 billió forint) fordítanak hadi kiadásokra, amivel a második helyen állnak a világban az USA után, amely 740 milliárd dollárt költ katonai célokra évente.

A kínai vezetés körében többeket aggaszt, hogy az USA felújította térségbeli katonai aktivitását, és attól tartanak, be akarja keríteni országukat - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes híroldala.

A kínai katonai erő fejlesztése ugyanakkor a térségbeli államokat zavarja. Kínának Japánnal, a Fülöp-szigetekkel, illetve Vietnammal is régtől húzódó területi vitái vannak, és saját területének tekinti Tajvant.

Forrás: AFP/Aamir Qureshi

A kínai vezetés azzal igyekszik elaltatni az aggodalmakat, hogy azt hangsúlyozza, a katonai fejlesztés önvédelmi természetű. "Kínában 1,3 milliárd ember él, hatalmas területen, hosszú tengerparttal, de védelmi kiadásaink a többi nagyobb országhoz viszonyítva arányaikban alacsonyak" - közölte egy kínai illetékes.

A kínai hadikiadások mértéke GDP-arányosan is jóval alacsonyabb, mint az USA-é, de a BBC szerint a hivatalosan bejelentett összegnél feltehetően kétszer többet fordítanak katonai célokra.

Tavaly már egy lopakodó repülőgép prototípusát is tesztelték, és folyamatban van egy repülőgép-hordozó anyahajó hadrendbe állítása, illetve műholdak lelövésére alkalmas rakétákat is fejlesztenek. A kínai Népi Felszabadító Hadsereg létszámát 2 milliósra becsülik, ez a világon a legnagyobb.