Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az űrben is szavazhatnak az oroszok

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az orosz elnökválasztás az ország keleti régióiban. A választás során 111 millió szavazásra jogosult állampolgár adahatja le a voksát, még a Nemzetközi Űrállomáson is. A nehezen elérhető helyeken lakók és a távoli vizeken hajózó tengerészek már szavaztak.
Vágólapra másolva!

Oroszország távol-keleti vidékein, Kamcsatkán, Csukcsföldön és Magadán megyében helyi idő szerint vasárnap nyolc órakor megkezdődött a szavazás az elnökválasztáson. Csukcsföldön 57 szavazókör nyílt meg, ide 36 ezer szavazót várnak. A földrajzi és időjárási viszonyok miatt nehezen elérhető helyeken február 17-e óta már 1800 lakos szavazott. Több mint 700 fő pedig igazolást kért, hogy a lakóhelyétől távol szavazhasson. Kamcsatkán hétezren már voksoltak, közülük több mint öt és fél ezren a választás napján már távoli vizeken hajózó tengerészek. A távol-keleti félszigeten 196 választókörben kezdődött a voksolás.

Oroszországban 95 ezer választókör és 400 ezer szavazóhelyiség várja a 111 millió szavazásra jogosultat. 2 millió 600 ezren kérték, hogy ne a lakóhelyükön szavazhassanak. Emellett még a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lévő orosz űrhajósok is szavazhatnak. Az elnökválasztáson öt jelölt közül választhatnak a voksolók, közülük Vlagyimir Putyin kormányfő harmadszor indul az államfői posztért.

A választások tisztaságára 685 külföldi és több tízezer hazai megfigyelő ügyel. Hatezer újságíró, köztük nyolcszáz külföldi követi figyelemmel a szavazást. Moszkvában vasárnap helyhatósági választásokat is tartanak. Az orosz elnökválasztásról szóló összes cikkünket itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről