Kennedy-unoka is indul az amerikai képviselőválasztáson

Vágólapra másolva!
A 31 éves Joseph P. Kennedy III. jelenleg a kerületi ügyész helyettese a massachusettsi Middlesex megyében. Robert F. Kennedy volt amerikai igazságügyminiszter unokája megkezdte a feltáró bizottság felállítását, és majd ezután kezdhet el kampánytámogatásokat gyűjteni az idei képviselőválasztásra. A kongresszusban 2010 januárja óta nem ül Kennedy, akkor Patrick Kennedy az agykutatás támogatása felé fordult a politika világától.
Vágólapra másolva!

Joseph P. Kennedy III. 31 éves massachusettsi ügyész idén elindul a 2012-es kongresszusi választáson, hogy feltámassza az Egyesült Államok talán leghíresebb "dinasztiájának" országos befolyását - írta internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió. Kennedy a nyugállományba vonuló massachusettsi demokrata képviselő, Barney Frank mandátumát próbálja majd megszerezni - közölte a csatorna.

A képviselőaspiráns, az 1968-ban meggyilkolt Robert F. Kennedy (a szintén gyilkosság áldozatává vált John F. Kennedy elnök testvérének) unokája. Jelenleg a kerületi ügyész helyettesének posztját tölti be a massachusettsi Middlesex megyében. Apja, Joseph P. Kennedy II. szintén kongresszusi képviselő volt. A Stanford és a Harvard egyetemen tanult Joseph P. Kennedy III. megkezdte a feltáró bizottság felállítását, ezután kezdhet el kampánytámogatásokat gyűjteni. A politikusi babérokra pályázó jogász folyékonyan beszél spanyolul.

2010 januárjáig legalább egy Kennedy mindig tagja volt a kongresszusnak azóta, hogy JFK-t 1946-ban megválasztották szövetségi képviselőnek. Ő volt az Egyesült Államok eddigi talán legnépszerűbb és egyben egyetlen katolikus elnöke. Amióta azonban Patrick Kennedy Rhode Island-i képviselő (a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor fia) tavaly visszavonult a kongresszus alsóházából, a család nem képviseltette magát szövetségi szinten.

John F. Kennedy 1963-ban történt meggyilkolása után ugyancsak merénylő golyója vetett véget öccse, Robert elnöki ambícióinak. A másik testvér, Edward minden idők egyik legbefolyásosabb szenátora lett. Washingtoni pozícióinak elvesztése után a dinasztiának már csak egyetlen tagja, Bobby Shriver maradt hivatásos politikus, de ő is csak Los Angeles Santa Monica elővárosának közgyűlésében.

A Kennedy-klán legutóbbi politikai kísérletei sikertelennek bizonyultak. Kathleen Kennedy Townsend (Robert lánya) 2002-ben sikertelenül próbálkozott Maryland állam kormányzói posztjának elnyerésével, Caroline Kennedynek, John F. Kennedy lányának pedig nem akadt elegendő támogatója a Demokrata Pártban, hogy harcba szállhasson Hillary Clinton megüresedett New York-i szenátori helyéért.

Darrel West, a Brookings kutatóintézet alelnöke szerint a liberális Kennedy család számára egyre nehezebb az érvényesülés, még az északnyugati államokban is.