Drámai fordulatok után Mitt Romney nyerte az amerikai elnökválasztás első csatáját

USA, Iowa, Mitt Romney
Vágólapra másolva!
Egy rendkívül drámai küzdelemmel indult meg az idei amerikai elnökválasztási kampány. Kedden Iowa államban tartották az első fordulóját annak a versenynek, amelyben eldől, hogy ki legyen a republikánus kihívója Barack Obama elnöknek, és olyan szoros küzdelem alakult ki Mitt Romney és Rick Santorum között, hogy még 99 százalékos feldolgozottságnál sem tudtak eredményt hirdetni. Végül mindössze 8 szavazattal Romney lett a győztes.
Vágólapra másolva!

Mitt Romneyt hirdették ki győztesnek a republikánus párt keddi iowai jelölési versenyében, amely az idei amerikai elnökválasztási kampány hivatalos kezdetét jelentette. Mindössze 8 szavazat a leadott több mint 120 ezer voksból Romney javára, aki sokáig holtversenyben állt az élen Rick Santorummal együtt. 99 százalékos feldolgozottságnál is csak négyvoksnyi különbség volt a két jelölt között, akkor még hajszállal Santorum vezetett. Ilyen szoros verseny még nem volt az iowai kaukuszok (így hívják a speciális választási formát, amelyen a résztvevők nemcsak voksolnak, hanem gyűléseket tartanak) történetében.

Az előválasztási versenyben dől el, hogy a republikánus párt kit indít Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben a novemberben esedékes elnökválasztáson. Iowa csak az első menet, előválasztásokat tartanak mind az ötven államban, bár várhatóan már korábban egyértelművé válik, hogy melyik induló kaphatja meg a republikánus jelöltséget.

Forrás: AFP
Mitt Romney nyolc szavazattal nyerte az iowai előválasztást. További képekért kattintson!

Felmérések szerint az amerikaiak többsége elégedetlen Obama elnöki tevékenységével, és azon belül is különösen azzal, ahogy a választókat leginkább aggasztó gazdasági problémákat kezeli. A republikánusok ezért úgy számolnak, hogy van esélyük legyőzni a hivatalban lévő elnököt a novemberi választáson. Előbb persze kell találniuk egy erre alkalmas jelöltet, és a rendkívül szoros iowai verseny azt mutatja, hogy ez egyelőre nem megy könnyen.

Romney már 2008-ban is megpróbálkozott a jelöltség megszerzésével, de akkor nem járt sikerrel. A korábban Massachusetts államot kormányzó, előtte pedig sikeres üzletemberként dolgozó politikus most a korábbi kudarcból tanulva építette ki a legnagyobb és legprofibb kampányszervezetet, és szinte végig a felmérések élén szerepelt, ennek ellenére nem sikerült elhúznia a mezőny többi tagjától.

Ennek oka az, hogy Romney korábban a republikánusok törzsszavazói bázisát adó konzervatívok számára túl liberális nézeteket vallott több fontos ügyben. Ilyen volt például az abortusz engedélyezésének vagy a klímaváltozás elleni harcnak a kérdése, de sokan támadták azért is, amiért massachusettsi kormányzóként hasonló egészségügyi reformot vezetett be, mint amilyet Obama fogadtatott el a törvényhozással tavaly a republikánusok tiltakozása ellenére. Romney szintén ellenzi az Obama-féle törvényt, és ma már jóval konzervatívabb álláspontot képvisel például az abortusz ügyében, de bírálói szemében ez nem annak a bizonyítéka, hogy rátért a helyes útra, hanem hogy céljai érdekében szélkakasként váltogatja nézeteit.

Forrás: AFP
Rick Santorum Romneynál sokkal olcsóbb kampánnyal második helyen végzett. További képekért kattintson!

Santorum kampánygépezete jóval kisebb, mint Romney-é, és az adománygyűjtésben is jóval gyengébben szerepelt nála. Támogatottsága is csak az után kezdett el nőni Iowában, hogy akadt több más olyan jelölt, aki egy időre látványosan megerősödött, majd visszaesett. Ilyen volt például Newt Gingrich korábbi képviselőházi elnök, aki még néhány héttel ezelőtt is a mezőny élén állt Iowában, de aztán az ellene beindult erős negatív kampány után elveszítette támogatóinak egy jelentős részét.

Santorum először 1990-ben, 32 évesen került be a szövetségi törvényhozásba a képviselőház tagjaként, majd négy évvel később bejutott a szenátusba. 2000-ben újraválasztották, de 2006-ban elbukott a demokrata riválisa elleni harcban, és ezzel megtört addig látványosan felívelő karrierje. Már törvényhozóként is kitűnt azzal, hogy keményvonalas konzervatív volt, különösen szociális kérdésekben (például abortusz, melegek jogai), és ilyen üzenetekkel kampányol most is.

Santorum számára az a nagy kérdés, hogy mennyire tudja megtartani a lendületet az erős iowai szereplés után az előválasztási küzdelem további fordulóira úgy, hogy viszonylag gyenge szervezeti és anyagi háttérrel rendelkezik. Romney ugyanakkor azzal szembesült, hogy hiába rendelkezett anyagi és szervezeti fölénnyel, mégis megszorongatta egy néhány nappal korábban is esélytelennek tartott jelölt.

Az iowai választás után az ötödik helyen végzett Rick Perry texasi kormányzó bejelentette, hogy hazamegy, és elgondolkodik a folytatáson. Nem lenne meglepő, ha nem térne vissza, az indulását követő kezdeti sikerei után ugyanis az utóbbi hónapokban már csak vergődés jellemezte a kampányát. Nagy vesztese volt az iowai fordulónak Newt Gingrich korábbi képviselőházi elnök is, aki néhány héttel ezelőtt még a helyi felmérések élén szerepelt. Ellentmondásos magánéleti, illetve üzleti ügyei miatt ugyanakkor komoly össztűz zúdult rá, és ez vélhetően komoly szerepet játszott a gyengülésében. Szintén keserűen szembesülhetett az eredménnyel a mezőny egyetlen női tagja, Michele Bachmann, aki annak ellenére szerzett mindössze 5 százalékot, hogy kitartóan kampányolt Iowában, és gyakran hangoztatta, hogy ebben az államban született, így nagyon fontos számára.

Perry kivételével ugyanakkor mindannyian azt közölték, hogy folytatják tovább a küzdelmet. Hogy mi várható ezután, arról részletek az amerikai politikával foglalkozó blogunkon.