Több százan halhattak meg a törökországi földrengésben

Vágólapra másolva!
Több mint 7-es erősségű földrengés rázta meg Törökország keleti részét vasárnap dél körül. Az isztambuli szeizmológiai intézet vezetője szerint ezer épület sérült meg, és a halálos áldozatok száma elérheti az ezret is.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanöten meghaltak a vasárnapi törökországi földrengésben - közölte az első adatokat a TRT török állami televízió, miután vasárnap dél körül erős, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 7,3-es földrengés rázta meg a kelet-törökországi, Iránnal határos Van tartomány hasonló nevű székhelyét. A földmozgás 94,5 kilométer mélységben történt, epicentruma a várostól 19 kilométerrel északkeletre volt.

"Becsléseink szerint ezer épület sérülhetett meg a földrengésben, és a halálos áldozatok száma ötszáz és ezer közé tehető" - jelentette be az isztambuli Kandilli szeizmológiai intézet vezetője, Mustafa Erdik - írja a Reuters. Besir Atalay miniszterelnök-helyettes azt mondta újságíróknak, hogy Van városában mintegy tíz, a közeli Ercisben és környékén pedig 25-30 épület omlott össze. Szemtanúk szerint több tucatnyian lehetnek az összeomlott épületek alatt. Az állami televízió szerint egy földrengéstől megrongált börtönből rabok szöktek meg.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő még vasárnap a helyszínre utazik - mondta a kormányfő hivatala, amely még nem közölt adatokat arról, hányan halhattak meg.

Forrás: AFP
Áldozatok és túlélők után kutatnak a romok alatt

Az AP hírügynökség Van város polgármesterére hivatkozva azt írja, hogy legalább két épület összedőlt a település központjában. "Egyelőre nincs hírünk áldozatokról. A rengés nagy pánikot keltett" - mondta Bekir Kaya polgármester. Közlése szerint a 380 ezres város telefonhálózata jelentős károkat szenvedett. Több helyen áramszünet van.

A másik érintett város, Ercis polgármestere azt mondta, hogy "sok halott van", miután több épület összeomlott. "Sürgősen segítségre és orvosokra van szükségünk" - tette hozzá Zulfikar Arapoglu az AP tudósítása szerint. A Reuters tudósítója a földrengés központjától mintegy száz kilométerre lévő Hakkariban tartózkodott. Ő azt mondta, hogy mintegy tíz másodpercig lehetett érezni a földmozgást, károkról azonban nem tud.

Törökországban gyakoriak a földrengések. 1999-ben két, több mint 7-es erősségű rengés következtében húszezer ember vesztette életét az ország sűrűn lakott, északnyugati részén.