Nagyhatalmi befolyást sejt a kitiltott repülőgép ügye hátterében Irán

Vágólapra másolva!
Az USA nyomására nem engedte át légterén az iráni külügyminisztert szállító repülőgépet vasárnap Magyarország - állítja Irán. Az iráni külügy szerint az ügy mögött a vegyi fegyverek leszerelésének kérdése áll, amivel az USA el van maradva. Irán szerint az ezért büntetőintézkedéseket szorgalmazó képviselőjüket akadályozták meg abban, hogy eljusson a leszerelésről szóló hollandiai konferenciára.
Vágólapra másolva!

"Hiteles bizonyítékaink vannak arra, hogy arrogáns hatalmak, amelyek nem viselik el, ha kritizálják őket a nemzetközi jogszabályok megsértéséért, a diplomáciai normákat semmibe véve arra kényszerítették az EU egyik gyenge tagját, név szerint Magyarországot, hogy megtagadja az átrepülést (az iráni külügyminiszter Ali Akbar) Szalehi gépétől" - kommentálta a hétvégén adódott diplomáciai bonyodalmat a Mehrnews.com iráni hírügynökség.

A Hollandiába tartó iráni külügyminiszter gépéről vasárnap tagadták meg a magyar hatóságok, hogy átrepüljön az ország légterén. A magyar külügy technikai okokkal magyarázta a lépést, amelynek Tóth József, a minisztérium sajtó főosztályának vezetője szerint nincs politikai eleme. Mint korábban az [origo] megírta, több jel is arra utal, hogy diplomáciai bonyodalmat egy tévedés okozta.

A hírügynökség cikkében "hiú kísérletnek" nevezte a gép magyar légtérbe való belépésének megtagadását, amellyel szerinte azt akarták megakadályozni, hogy Irán büntetőintézkedéseket kezdeményezzen az USA ellen, amiért az nem tartja be vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményt (Chemical Weapons Convention - CWC).

A szintén iráni ISNA hírügynökség Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivőt idézte, aki szintén az USA-t sejtette a magyar lépés mögött. "Szalehi részvétele a konferencián döntő lett volna, de útját az amerikai illetékesek befolyása akadályozta" - közölte. Szalehi cáfolta azokat az értesüléseket, hogy az iráni gép már a magyar légtérben lett volna, amikor kiderült, hogy nem repülhet át rajta. Szerinte a gép még fel sem szállt, amikor értesültek róla, hogy nincs meg a szükséges engedély.

Mehmanparaszt jelezte, Irán nyomatékosan figyelmeztetni fogja Magyarországot, ha bebizonyosodik, hogy a lépés hátterében nem technikai probléma, hanem politikai nyomás áll.

Azt is írják, hogy a CWC értelmében jövő április végére minden azt aláíró országnak teljesen le kell szerelnie vegyi fegyvereit, de szerintük az USA csak 2021-re hajlandó ezt megtenni.) Irán szerint az egyezményt be nem tartókkal szemben büntetőintézkedéseket hozhatnak, és ügyüket az ENSZ közgyűlése, illetve a Biztonsági Tanács elé is utalhatják.

Az egyezményt aláíró országok az egyezmény betartását ellenőrző szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW) honlapjának összesítése szerint (a jobb alsó sarokban) eddig az összes vegyi fegyver közel 62 százalékát semmisítették meg. Az USA pedig tavaly októberig vegyi fegyverarzenáljának 81 százalékát számolta fel. Az egyezmény értelmében az aláíróknak 2007-ig kellett volna megsemmisíteniük az összes vegyi fegyverüket, de határidőre csak Albánia végzett ezzel, a többiek 2012-ig kaptak haladékot.