Nem tűri el a francia nyelv használatát egy flamand község

Vágólapra másolva!
Arra szólította fel polgárait a Brüsszelhez közeli Grimbergen flamand község, hogy jelentések fel az ügyfeleikkel francia nyelvet használó kereskedőket. Az intézkedés miatt egy francia ajkú európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz fordult.
Vágólapra másolva!

A helyi újság legutóbbi számában a község polgármestere, a kereszténydemokrata Marleen Mertens emlékeztetett: a település flamand jellegének megóvása érdekében be lehet jelenteni a "nyelvi panaszokat". Egyben felszólította a település lakóit, hogy jelentsék, ha valahol francia feliratot látnak, vagy nem holland beszédet hallanak. (A flamandok a holland egy helyi dialektusát beszélik. Belgiumban a holland és a vallonok által beszélt francia is hivatalos nyelv.)

"Ha bejelentést kaptunk, írunk az érintett kereskedőnek, és emlékeztetjük, hogy Grimbergen holland nyelvterületen fekszik. Hivatalosan felkérjük, hogy tartózkodjon a többnyelvű reklámoktól" - közölte újságírókkal a polgármester, aki szerint az étteremben sem lehetnek kétnyelvűek az étlapok.

Az egyik belgiumi kereskedő-szakszervezet botrányosnak nevezte az intézkedést. "Nem akadályozhatják, hogy a kereskedők minél jobban kiszolgálhassák az ügyfeleiket" - közölték a szervezet vezetői.

Frédérique Ries liberális, francia ajkú európai parlamenti képviselőnő José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez intézett levelében ítélte el az intézkedést mint "az alapvető emberi szabadságjogok és az emberi méltóság elleni támadást".

"Flamand jellegére" hivatkozva több Brüsszelhez közeli település évek óta próbálja korlátozni a francia nyelv használatát, többek között nyelvvizsgához kötve a szociális bérlakások kiutalását.