A DNS-vizsgálat szerint nem valódi volt Kadhafi haja

Vágólapra másolva!
Vért és DNS-mintát vettek a líbiai hatóságok Moammer Kadhafi holttestéből. A hajminták azonban a halottkém jelentése szerint nem valódiak, ami erősíti azt a korábbi híresztelést, hogy Kadhafi hajbeültetésen esett át. A megbuktatott líbiai vezetővel halálos fejlövés végzett, várhatóan pénteken temetik.
Vágólapra másolva!

Fejlövés okozta Moammer Kadhafi halálát - közölte a líbiai miniszterelnök. Mahmud Dzsibril sajtótájékoztatón egy igazságügyi szakértői jelentést felolvasva bejelentette, hogy élve fogták el a korábbi líbiai vezetőt szülővárosában, Szirtben, egy főút alatti betoncsőben.

Elmondása szerint a karján megsebesült Kadhafit teherautóra rakták, hogy kórházba szállítsák, de eközben a volt líbiai vezetőhöz hű erők és az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) fegyvereseinek kereszttüzébe került. Fejlövés érte, de Dzsibril tájékoztatása szerint a halottkém nem tudta megállapítani, hogy az ezredest ért golyók melyik táborból jöttek.

A Kadhafi holttestét megvizsgáló orvos szerint azonban azt állapította meg, hogy haslövés végzett a bukott líbiai vezetővel. Ibrahim Tika doktor az al-Arabíja televíziónak nyilatkozva elmondta: a végzetes lövedék átfúrta az ezredes bélfalát, és valójában ez okozta a halálát. Kadhafi fejét is találat érte, de az a golyó távozott onnan - fűzte hozzá az orvos.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője elmondta azt is, hogy DNS-mintát és vért vettek a líbiai hatóságok Moammer Kadhafi holttestéből. A szakértők a bukott diktátor hajából is mintát vettek, ám az nem bizonyult valódinak - tette hozzá. Ez megerősíteni látszik azt a széles körben elterjedt híresztelést, amely szerint az észak-afrikai országot 42 éven át vaskézzel irányító ezredes hajbeültetésen esett át.

Az ÁNT-vel kapcsolatba lépett a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, amely emberiesség elleni bűnök vádjával köröztette Kadhafit, és saját szakértőjével akarta megvizsgáltatni a bukott vezető holttestét a temetés előtt, de Dzsibril szerint az ÁNT jelentését megismerve végül elállt ettől. Kadhafit várhatóan pénteken, titokban temetik el.

A BBC beszámolója szerint egész éjjel folytatódott az ünneplés szerte Líbiában, többen a levegőbe lövöldöztek, az autósok dudáltak. A főváros, Tripoli központja is beugult az összegyűlt autósok miatt.

Kadhafi 42 éven át vezette az észak-afrikai országot, ahol az év elején Tunéziában indult forrongások nyomán indult felkelés. A lázadókat támogatták a NATO-erők is, ennek segítségével sikerült hónapokon át tartó harcok után augusztus végén megdönteni Kadhafi uralmát. Akkor foglalták el a lázadók Tripolit, Kadhafinak azonban nyoma veszett. Ez után a lázadók kezére került az ország, és egyedül Kadhafi szülővárosában, Szirtben tartottak ki a hozzá hű erők. Hosszú harcok után a döntő roham csütörtök reggel nyolc órakor kezdődött Szirtben, és a katonák másfél órával később benyomultak a még a kadhafista erők kezén lévő utolsó városnegyedbe. Majd csütörtök délután Mahmud Dzsibril azzal jelentette be Moammer Kadhafi halálhírét, hogy "régóta vártunk erre a pillanatra". Bővebben a csütörtöki nap eseményeiről itt olvashat.