Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A harcok folytatását ígérik az afganisztáni tálibok

Vágólapra másolva!
A tálib vezetés szerint szeptember 11-e minden évben olyan eseményre emlékezteti az afgánokat, amelyben nem játszottak semmilyen szerepet.
Vágólapra másolva!

Az afganisztáni tálibok szombaton közölték, az utolsó amerikai katona távozásáig folytatják harcukat az Egyesült Államok Afganisztánt megszálló erői ellen.

A tálib vezetés a sajtóhoz eljuttatott e-mailben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a tíz évvel ezelőtti támadásokat ürügyként használta fel Afganisztán megszállásához. A tálibok egyúttal a nemzetközi közösséget tették felelőssé az invázió és az azt követő megszállás során meghalt több tízezer afgán haláláért.

"Szeptember 11-e minden évben olyan eseményre emlékezteti az afgánokat, amelyben semmilyen szerepet nem játszottak" - írta a tálib vezetés. Az Afganisztáni Iszlám Emirátus nevében kiadott közlemény szerint ugyanakkor "az amerikai gyarmatosítás több tízezer szerencsétlen és ártatlan afgán vérét ontotta". A tálibok azt ígérték, "a történelem szemétdombjára" küldik "az amerikaiakat", ahogy a múltban tették azt "más birodalmakkal".

Az Egyesült Államok és szövetségesei 2001. október 7-én indítottak támadást az Afganisztán nagy részét akkor uraló tálibok ellen, miután a tálib vezetés nem adta ki Washingtonnak a szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével gyanúsított Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorhálózat azóta megölt vezetőjét. A tálibok azóta is fegyveres ellenállást folytatnak a kabuli kormánnyal és az Afganisztánban állomásozó külföldi erőkkel szemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről