James Bond-filmbe illő bunkere volt Kadhafi fiának

Vágólapra másolva!
Ha Líbiában maradhat, kész megadni magát Moammer Kadhafi harmadik fia. A lázadók előtt közben feltárult a második Kadhafi-fiú földalatti bunkere. A NATO Kadhafi jelenlegi feltételezett tartózkodási helyét bombázta.
Vágólapra másolva!

Áthatolhatatlannak tűnik Moammer Kadhafi fiának, Mutasszimnak a páncélozott ajtókkal ellátott bunkere. A Tripoli keleti részén található földalatti létesítmény ötven szobából áll, és kettős sánccal védett. Az egyik lázadó, Adel Tarbu az AFP hírügynökségnek azt mondta, Tripoliban sokan úgy gondolták, hogy a földalatti bunker egy atomlétesítményt is rejtett, mások szerint magának Kadhafinak a háza volt.

A titkos bunker felett fényűző villa van medencével, edzőteremmel, szaunával és bárral. "A brit miniszterelnök rezidenciája és a Fehér Ház egészen normális Kadhafi házaihoz képest" - idézte Adel Tarbu szavait a Daily Star című angol nyelvű libanoni napilap.

Az 1975-ben született Mutasszim hivatásos katona és orvos, egyiptomi katonatisztektől kapott kiképzést. Az apja a líbiai Nemzeti Biztonsági Tanács élére nevezte ki 2007-ben. Egy időre Egyiptomba száműzték, mert puccskísérlettel gyanúsították meg, de később visszatérhetett Líbiába.

Adel Tarbu szerint Kadhafi és családja a biztonság megszállottja volt. "Olyan, mintha Hollywoodban lennénk, pedig ez Líbia" - mondta az épületről, amely szerinte egy James Bond-filmben is megállná a helyét.

A felkelők már korábban elfoglalták a líbiai vezér főhadiszállását Tripoliban. A Báb el-Azizíja nevű épületegyüttes nemcsak Kadhafi otthona volt, hanem egyben a rezsim katonai központja és tiltott palotája is: innen irányították Líbiát, és innen védték Tripolit az utolsó órákig.

Kadhafi harmadik fia, Szaadi mindeközben kész megadni magát és csatlakozni a forradalomhoz bizonyos garanciákért cserébe - jelentette ki Abdel-Hakím Belháddzs, a líbiai felkelők vezető szervezetének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a tripoli hadműveletekért felelős vezetője az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban. A Kadhafi-fiú azt szeretné, hogy ne kelljen elhagynia Líbiát, és visszaétrhessen Tripoliba.

A felkelők tudnak Szaadi Kadhafi hollétéről és kapcsolatban állnak vele. Az ellenzéki vezető szerint a kormány más magas rangú tisztségviselői - például a volt miniszterelnök - szintén arra készülnek, hogy feladják magukat. Belháddzs azt is kijelentette, hogy tisztességesen fognak bánni azokkal, akik megadják magukat, és a bírósági eljárásokat a nemzetközi normáknak megfelelően fogják lebonyolítani.

A NATO Moammer Kadhafi szülővárosára, illetve jelenlegi feltételezett tartózkodási helyére - a tengerparti Szirtre és a Tripolitól délkeletre fekvő Bani-Valídra - összpontosította legutóbbi légi csapásait. A 28 NATO-országnak a szövetséghez akkreditált nagykövetéből álló Észak-atlanti Tanács megállapodott abban, hogy a NATO a líbiai katonai műveletek lezárulta után is kész fenntartani jelenlétét az ország tengerpartjához közeli vizeken, valamint akár az ország légterében is. NATO-diplomaták úgy vélik, az új líbiai vezetés erre irányuló kérése esetén a NATO egy ideig folytathatja a tengeri járőrözést, illetve a légi felderítő repüléseket.

Mindeközben az Európai Unió szankcióoldó lépésekkel készül a líbiai helyzet fokozatos normalizálására. A készülő rendelet a hat érintett líbiai kereskedelmi kikötőt, valamint a szankcióval sújtott, mintegy 50 vállalkozás közül 22-t mentesít a korlátozó intézkedések hatálya alól. A tilalmi listáról lekerülő cégek közt állítólag három-négy olajvállalat is található.