Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háromszáz tibeti szerzetest vettek őrizetbe a kínai hatóságok

Vágólapra másolva!
A Kirti kolostor mintegy háromszáz szerzetesét vették őrizetbe a kínai hatóságok Szecsuán tartmányban, miután korábban egyikük felgyújtotta magát a kormányzat politikája ellen tiltakozva.
Vágólapra másolva!

A kínai biztonsági erők őrizetbe vettek mintegy 300 tibeti szerzetest egy délnyugat-kínai kolostorban, azt követően, hogy egyik tagjuk még márciusban felgyújtotta magát - írja a Guardian brit lap két emigráns tibetire hivatkozva.

Az írás szerint egyre nő a feszültség az érintett Aba prefektúrában, mely már olyan szintet ért el, melyre a 2008 márciusi tüntetések óta nem volt példa. Aba megyében körülbelül 65 ezer ember él, közel kilencven százalékuk tibeti nemzetiségű. Három évvel ezelőtt függetlenséget követelő, tibeti zászlókat lengető szerzetesek és civilek megtámadták a rendőrséget, üzleteket és több mint 80 autót felgyújtottak. A kínai jelentések szerint az akkori összecsapásoknak négy tibeti és 200 helyi kormányzati és rendőrségi sérültje volt. Tibeti források legkevesebb 12 halálos áldozatról számoltak be.

A Guardian szerint április 21-én vették őrizetbe a háromszáz szerzetest a mintegy 2500 szerzetesnek ad otthont Kirti kolostorban, őket katonai teherautókkal szállították el. Erről két száműzött tibeti számolt be, akik több forrásból, helyiektől kapták az információkat. A letartóztatások azt követően történtek, hogy a kínai Kommunista Párt Tibet 60 éves "békés felszabadítását" ünnepli, kiemelve, hogy a kormányzat meg kívánja nyerni a tibetiek szívét és eszét szerte az országban - számol be a lap.

Kirti Rinpoche, a kolostor vezetője szerint ez volt az első alkalom, hogy a kínai biztonsági erők ilyen nagy számban vittek el szerzeteseket egy időben, akikról azóta sem tudják, hogy hol tartózkodnak. Kirti Rinpocse szerint a helyzetük egyre nyomasztóbb, a szerzeteseknek semmit nem szabad csinálni. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint azonban az elmúlt hónapban minden normálisan zajlott a tartományban.

A Guardian szerint a feszültség forrása, hogy egy 21 éves szerzetes március 16-án felgyújtotta magát, a kormányzat ellenőrzése elleni tiltakozásként. Az írás szerint ahelyett, hogy a rendőrség mentette volna a lángokból, megverte a fiatal szerzetest, ami óriási haragot váltott ki a kolostorban.

A regionális kormány április végén közölte, hogy az önégetés után a szerzeteseket "jogi oktatásban" részesíti, mivel néhányan közülük olyan illegális tevékenységeket végeznek, mint prostituáltak látogatása, alkoholizálás, szerencsejáték és pornográfia. A kínai biztonsági erők össze is csaptak a helyiekkel, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a szerzeteseket elvigyék az "oktatásra" - írja tibeti forrásokra hivatkozva a Guardian.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről