Magyar szeretője kényszernek érezte Strauss-Kahn közeledését

Vágólapra másolva!
Nyomulós volt, és felhasználta a pozícióját, hogy behálózza korábbi magyar szeretőjét a Nemzetközi Valutaalap nemi erőszak gyanújával őrizetbe vett vezetője, Dominique Strauss-Kahn - írja az amerikai New York Times. Az IMF-vezérrel kalandba keveredett magyar közgazdász nem tartotta nők irányítására alkalmasnak a férfit.
Vágólapra másolva!

Kényszernek érezte a Dominique Straus-Kahnnal folytatott rövid viszonyt az a magyar közgazdász, aki még 2007-ben került intim kapcsolatba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnökével - írja a New York Times amerikai napilap egy, a Strauss-Kahn és M. Nagy Piroska viszonyát közelről ismerő, meg nem nevezett személyre hivatkozva. Strauss-Kahn korábbi kalandjával az után foglalkozott az amerikai lap, hogy erőszak gyanúja miatti a hétvégén New Yorkban letartóztatták az IMF vezetőjét.

A rövid viszony a lap szerint nem sokkal Strauss-Kahn IMF-igazgatóvá történt kinevezése után indult 2007-ben, amikor az új vezérigazgató berendelte magához az összes osztályvezetőt, hogy számoljanak be a tevékenységükről. Állítólag különösen érdeklődött a Ghánáról szóló előadás iránt, de nem annak tartalma, hanem szőke előadója, az akkor 50 éves, férjezett M. Nagy miatt.

Fel is hívta, és rengeteg kérdést tett fel neki Ghánáról. M. Nagy számára hamar világossá vált, hogy Strauss-Kahn érdeklődése túlmutat a szakmai kérdéseken. A férfi el is kezdte randevúra hívogatni, és egyre gyakrabban tett szexuális utalásokat a kettejük közötti - ekkor többnyire e-mailen keresztül zajló - kommunikáció során. A New York Times forrása szerint a nő hasonló stílusban reagált.

Egy alkalommal Strauss-Kahn el is küldte a titkárát, hogy magához hívassa M. Nagyot a zuhany alól, aki azonban egyre kínosabban érezte magát a helyzet miatt. Egy darabig sikerült ellenállnia főnöke közeledésének, végül 2008 januárjában, Davosban a Világgazdasági Fórum idején találkozott Strauss-Kahnnal, akivel nagyon rövid viszonyt folytatott, amelynek azonnal véget is vetett, miután férje tudomására jutott az ügy.

M. Nagy 2008 tavaszán kilépett az IMF-ből, részben a Valutaalapnál lezajlott leépítés során felkínált bőkezű végkielégítés miatt, részben azért, mert a kaland miatt kényelmetlenül érezte magát a cégnél. Miután az IMF igazgatótanácsa tudomására jutott kettejük viszonya, azonnal vizsgálatot indíttattak egy külsős céggel, a Morgan, Lewis & Bockius nevű ügyvédi irodával, hogy vajon M. Nagynak származott-e valamilyen - anyagi vagy előremeneteli - előnye ebből, de megállapították, hogy nem. A vizsgálat azt is megállapította, hogy noha Strauss-Kahn helytelenül viselkedett, nem élt vissza a hatalmával.

M. Nagy ugyanakkor egy, az ügyet vizsgáló egyik ügyvédnek küldött levelében más véleményen volt. Azt írta, hogy Strauss-Kahn kihasználta vezető pozícióját, hogy intim kapcsolatba kerülhessen vele. "Akkor is elkárhoztam volna, ha belemegyek, és akkor is, ha nem" - idézte a nő levelét az amerikai lap. M. Nagy ebben azt írta Strauss-Kahnról, hogy a férfinak "egy olyan problémája van, ami miatt kevéssé alkalmas arra, hogy olyan intézményt vezessen, ahol nők dolgoznak az irányítása alatt".

M. Nagy Piroskát, aki jelenleg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) dolgozik, az [origo] is megkereste, de az intézet sajtóosztályán közölték, hogy a közgazdász bármilyen más kérdésben szívesen áll rendelkezésre, kivéve az IMF-et és Strauss-Kahnt érintő ügyeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!