Két hét pénzügyi haladékot kapott az Obama-kormányzat

Vágólapra másolva!
Két hétre haladékot nyert az Obama-kormányzat, miután a képviselőház republikánus többsége megszavazta a szövetségi költségvetés finanszírozását. A korábbi program pénteken járt volna le, emiatt leállhatott volna a kormányzat pénzügyi működése.
Vágólapra másolva!

335-91 arányban megszavazta a képviselőház azt a finanszírozási programot, amely lehetővé teszi az amerikai kormányzatnak a további működést - írta a Reuters. Ezzel két hétre időt nyert az Obama-kormány, de a költségvetés kérdései továbbra sem tisztázottak.

A New York Times adatai szerint a 91 nemmel szavazó képviselőből 85-en voltak a kormányzó Demokrata Pártból. Igaz, az idén összeült képviselőházban a republikánusok vannak többen, ugyanakkor a költségvetést végrehajtó kormányzatot a demokrata Barack Obama vezeti.

A két hétre szóló költségvetés 4 milliárd dollárral csökkenti a szövetségi kiadásokat, viszont a megállapodással sikerült elérni, hogy a pénteken lejáró finanszírozás meghosszabbításával elkerüljék a kormányzat pénzügyi leállását.

A republikánus párt a tavaly novemberi választások után idén került többségbe a Kongresszusban, amivel rákényszeríthetik Obama kormányát a szeptember 30-ig tartó költségvetés módosítására.