Fizetett statiszta hálálkodott az olasz tv-ben Berlusconinak

Vágólapra másolva!
Háromszáz eurót kapott egy olasz nő azért, hogy Silvio Berlusconi egyik televíziós csatornáján megköszönje az olasz kormányfő által nyújtott segítséget L'Aquila újjáépítéséhez. Kiderült az is, hogy a nő a televízió által bemutatott anyaggal ellentétben nem is a település lakója.
Vágólapra másolva!

Fizetett áláldozat hálálkodott az olasz miniszterelnöknek, annak tévécsatornáján a 2009-es földrengés utáni újjáépítésért. A csalás hatalmas felzúdulást keltett Olaszországban. Az 50 éves Marna Villa az ötös csatornán - Silvio Berlusconi kormányfő médiabirodalmának egy "szeletén" - dicsérte egy sokak által nézett műsorban a helyzetet L'Aquila városában. Ezt a települést sújtotta a leginkább a két évvel ezelőtti földrengés, több mint 300 ember halálát okozta, és tízezreket tett hajléktalanná.

"L'Aquila visszaváltozik korábbi önmagává. Házak épültek, kertekkel, garázsokkal. Szeretnék köszönetet mondani, ha lehet, a miniszterelnöknek" - mondta Villa, aki elárulta azt is, hogy az áldozatok még mindig szállodában laknak, esznek-isznak, és nem kell csinálniuk semmit. Hamar kiderült azonban, hogy a nő nem is L'Aquila városából való. Ismerősei fedték fel, a nő pedig bevallotta: 300 eurót - bő 80 ezer forintot - kapott azért, hogy szerepeljen a műsorban és - feliratról olvasva - hálálkodjon Berlusconinak.

A földrengés valódi áldozatainak egy része még mindig rendszeresen panaszkodik, hogy a középkori város újjáépítése túl lassan halad, mert Berlusconi kormánya nem ad elég pénzt. L'Aquila önkormányzata per kezdeményezését fontolgatja a tévéműsor készítői ellen, és meghívta a műsorvezetőnőt, hogy látogasson el hozzájuk, hogy saját szemével nézze meg a nagy haladást.

Rita Dalla Chiesa műsorvezető tagadja, hogy szándékos volt a "tévedés". "Nem kérhetek minden vendégemtől személyi igazolványt. Sok segélygyűjtő műsort csináltam, még magam is küldtem plüssmackókat a gyerekeknek. Nem tudom elfogadni, hogy szégyelljem magam!" - mondta a televíziós személyiség.