A parlament feloszlatását kérte a válságban felmorzsolódó ír kormány

Vágólapra másolva!
Március közepére új választásokat írt ki az ír miniszterelnök, mert kormánya gyakorlatilag szétesett - minisztereinek sorozatos lemondása miatt. A kormány a durva megszorítások miatt vesztette el a támogatását, miután Írország külső segítséget kért, hogy kievickéljen a pénzügyi válságból.
Vágólapra másolva!

A parlament feloszlatását kérte és márciusra választásokat írt ki az ír miniszterelnök, miután kormánya a sorozatos miniszteri lemondások nyomán csütörtökre gyakorlatilag szétesett. Brian Cowen kormányfő csütörtökön, a dublini parlament viharos ülésén jelentette be, hogy kezdeményezi Mary McAleese államfőnél a törvényhozás feloszlatását, és március 11-ére tűzte ki az új választások időpontját.

A döntést az után hozták meg, hogy csütörtökön lemondott Mary Harney egészségügyi miniszter, Dermot Ahern igazságügyi miniszter, Noel Dempsey közlekedési miniszter, Tony Killeen védelmi miniszter, valamint Batt O'Keefe, az üzleti ügyek minisztere is. Micheál Martin külügyminiszter már korábban benyújtotta lemondását, és kísérletet tett Cowen eltávolítására. Cowent a legutóbbi bizalmi szavazáson a parlamenti frakció még megerősítette pártvezetői tisztségében, ám a miniszterelnök által bejelentett kormányátalakítási terveket a képviselők már nem támogatták.

Az ír kormány a rendkívül súlyos költségvetési helyzet szorításában morzsolódott fel, miután az ország a pénzügyi válság miatt ősszel külföldi mentőcsomagra szorult. Írországban a fő problémát a túlélésért küzdő bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn a tönkrement ír építőipari és ingatlanvállalatokban. Az írek emiatt novemberben 85 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot fogadtak el az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A csomag és a kialakult helyzet miatt súlyos megszorító intézkedéseket kell hozni Írországban, ami rendkívül népszerűtlenné tette a jelenlegi kormányt. Elemzői előrejelzések szerint még a külső segítséggel együtt is háborús időszakokra jellemző fogyasztási megszorítások várnak az ír lakosságra.

Cowen a bejelentés után közölte, hogy kormánya még a választások előtt keresztülviszi azokat a fontos törvényeket, amelyek "biztosítják Írország gazdasági jövőjét" - írja a BBC. A kormányfő azt állította, hogy kormánya eddigi lépéseivel a feltámadás és a gazdasági növekedés ösvényére állította Írországot. A BBC elemzői szerint ugyanakkor a bejelentett választási dátum túl korai ahhoz, hogy a kormány intézkedései éreztessék a hatásukat, ezért Cowen pártjára csúfos vereség várhat a márciusi megmérettetésen.