Petárdákkal dobálták meg a rendőröket a Hágában tüntető diákok

Vágólapra másolva!
A holland kormány által tervezett tandíjemelés ellen tüntető diákok öszecsaptak a hágai rendőrökkel. Huszonöt randalírozót kellett előállítani. 
Vágólapra másolva!

Mintegy 15 ezer diák tartott zajos tüntetést pénteken Hágában a kormány póttandíj-terve ellen - közölte a helyi rendőrség.

A rendezők szerint legalább 20 ezer fiatal vonult fel a városban, miközben tojásokkal, palackokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket, akik felé egy könnyfakasztó gránát is repült. Wim Hoonhout, a hágai rendőrség szóvivője közölte, hogy a kivezényelt rohamrendőrök megkezdték a rend helyreállítását. Huszonöt személyt előállítottak, néhányuk ellen vandalizmus vétségéért kezdtek eljárást.

A holland kormány 2012-től évente 370 millió eurót tervez megtakarítani azáltal, hogy póttandíjra kötelezi azokat a diákokat, akik túl hosszúra nyújtják egyetemi, illetve főiskolai tanulmányaik időtartamát. Jelenleg 1672 euró a beiratkozási díj, de annak a diáknak, aki nem fejezi be időben tanulmányait, évente 3 ezer euró póttandíjat kellene fizetnie.

A kormány megvonná a felsőoktatási intézményektől is a 6 ezer eurós támogatást minden egyes olyan diák esetében, aki nem fejezi be időben a tanulmányait. A kormány az így befolyt összegeket az oktatás fejlesztésére kívánja fordítani - közölte Job Slok, az oktatási minisztérium szóvivője.