Lengyelország visszakéri az elnöki gép roncsait

Vágólapra másolva!
A Szmolenszk mellett tavaly lezuhant elnöki különgép roncsainak átadását kéri Lengyelország Oroszországtól. Ezzel végleg lezárulna a 96 ember életét követelő katasztrófa orosz vizsgálata, amelynek eredményeit Lengyelországban megkérdőjelezik. Az orosz jelentés szerint a pilóták hibája okozta a balesetet.
Vágólapra másolva!

Lengyelország arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy a lehető legrövidebb időn belül szolgáltassa vissza Varsónak a tavaly áprilisban Szmolenszk mellett lezuhant elnöki repülőgép roncsait. "Elvárjuk, hogy a repülőgép maradványait juttassák vissza Lengyelországba, ha a nyomozásban nincs rájuk további szükség. Úgy véljük, ennek olyan hamar meg kell történnie, amilyen hamar csak lehet" - fogalmazott Wojciech Zajaczkowski moszkvai lengyel nagykövet az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjúban.

A Lech Kaczynski akkori lengyel köztársasági elnököt és kíséretét szállító repülőgép tavaly április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében. A fedélzeten utazó 96 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. Az államfő és kísérete a katyni mészárlás 70. évfordulóján rendezett megemlékezésre utazott Oroszországba, amikor a Tu-154-es gép leszálláshoz készülve földnek csapódott.

A tragédia után lefolytatott orosz vizsgálat eredményeit összefoglaló 200 oldalas jelentést október közepén adta át Moszkva Lengyelországnak. Az egyelőre nem nyilvános jelentés kapcsán Varsó 150 oldalnyi megjegyzést és észrevételt küldött vissza decemberben az orosz szakértőknek, Donald Tusk lengyel kormányfő pedig közölte: nem fogadják el a nyomozás eredményeit. Mint fogalmazott, "mulasztások, hibák és a lengyel kérések figyelmen kívül hagyása miatt a kormány kijelenti, hogy az orosz nyomozás néhány következtetése nincsen igazolva".

A repülő rossz időjárási viszonyok közepette, erős ködben kísérelt meg leszállni a szmolenszki katonai reptéren, amikor a földbe csapódott. Alekszej Morozov, az orosz vizsgálóbizottság elnöke szerint a légiirányítók a leszállás előtt jelezték a pilótáknak, hogy az időjárás nem alkalmas a landolásra. A gép adatrögzítője szerint a pilóták a kis magasságra figyelmeztető automata vészjelzést is figyelmen kívül hagyták.