Veszélyes anyagok kerülhettek a levegőbe egy holland raktártűzben

Vágólapra másolva!
Több robbanás történt, és hatalmas tűz ütött ki egy vegyi anyagokat tároló raktárban, a Rotterdam közelében található Moerdijkban szerda délután.
Vágólapra másolva!

Senki sem sérült meg abban a hollandiai vegyi raktárban, ahol több robbanás történt, és hatalmas tűz ütött ki szerdán délután, a Rotterdam közelében található Moerdijkban.

A raktár 50 dolgozóját sikeresen kimenekítették. Az égés következtében kémiai anyagok kerültek a levegőbe, egyelőre nem tudni, milyen koncentrációban - közölte a katasztrófaelhárítók szóvivője. A negyvenméteres lángokat 150 tűzoltó próbálja eloltani.

A holland hatóságok arra kérték a közelben lakókat, hogy ne mozduljanak ki, tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat, amíg sikerül eloltani a lángokat.

A BBC internetes kiadása szerint a katasztrófavédők a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el, információk szerint a raktárban 400 ezer liternyi vegyi anyagot tartalmazó hordó volt.

A felgyulladt raktár a Chemie-Pack Nederland egyik üzeméhez tartozik. A helyi rendőrség szóvivője szerint az épületben "gyúlékony, maró hatású és mérgező anyagokat" tároltak, de egyéb részletet nem közölt. A robbanások okát egyelőre nem tudni. A lángok a nap folyamán egy másik közeli épületre is átterjedtek, amely egy finn mérnökcég, a Wartsila birtokában van.

A tűz miatt kisebb fennakadások voltak a Moerdijk közelében folyó, Rotterdamot Antwerpennel összekötő Hollands Diep csatorna vízi közlekedésében is. A Rotterdam közeli kémiai üzemekből nyersanyagokat szállítanak az antwerpeni petrolkémiai gyárak számára.