Százezrek küzdenek az oroszországi tüzek ellen

Vágólapra másolva!
Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Oroszországban a példátlan hőség nyomán kialakult szárazság miatt. A hatóságok 240 ezer embert mozgósítottak az oltáshoz, az előrejelzések szerint újabb tüzek várhatók.
Vágólapra másolva!

Majdnem 240 ezer embert mozgósítottak Oroszországban az erdő- és bozóttüzek megfékezésére, bevetették a hadsereget is - adta hírül a BBC internetes oldala.

A BBC információi szerint az Oroszország 83 régiójából 14-ben tomboló tüzek eddig 30 ember életét oltották ki, és ezreket kellett evakuálni. Vannak falvak, ahol minden ház elpusztult. Vlagyimir Putyin miniszterelnök fejenként 3 millió rubel (100 ezer dollár) segélyt ígért a leégett lakóingatlanok tulajdonosainak.

A hatóságok közleményeikben hangsúlyozzák, hogy urai a helyzetnek, de az internetes fórumokon sokan arra panaszkodnak, hogy a tűzoltóság erőfeszítéseit szemlátomást Moszkva környékére összpontosítja, a vidéki helyszínek kárára.

A tűz eddig 120 ezer hektárnyi területet pusztított el az ország nyugati részén. A térségben példa nélkül álló kánikula tombol július eleje óta, becslések szerint az idei orosz búzatermés ötöde megsemmisült a szárazságban.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

A meteorológiai előrejelzések is kedvezőtlenek, továbbra is 40 fok körüli hőséget jósolnak, így újabb tüzekre is lehet számítani az illetékes minisztérium szerint.