Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Választási csalással vádolnak egy magyar nőt Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Kenőpénzért manipulálta volna az afgán választásokat egy magyar nő, aki állítólag egy alapítványnak dolgozik, és választási megfigyelőként volt jelen a szeptemberi voksoláson. Egy róla készült videófelvétel buktatta le.
Vágólapra másolva!

"Egy szemüveges, idősödő szőke nőt levideóztak, amint láthatóan kenőpénzt kért az afganisztáni választások eredményének manipulálásáért" - írja a The Washington Post. A lap szerint a választási bizottság két tagja állítja, egy Katona Magda Nasrin nevű magyar nő szerepel a felvételen, aki egy alapítványnak dolgozik Afganisztánban. Az alapítvány a lap szerint megfigyelőként vett részt a szeptember 18-ai választásokon.

"Azt hiszem megegyezhetünk nyolcezer dollárban, de még adnod kell majd nekem hatezret" - hallható a lap szerint a videófelvételen. A Washington Post szerint a nő azt is elmondta, hogy már beszélt választási biztosokkal, és újra kapcsoltba fog lépni velük a fizetségért cserébe.

A videófelvételt a Washington Post szerint egy televízióban is bemutatták, és a műsorban azt állították a nőről, hogy az Afgán Választási Panaszbizottságnak dolgozik, amely pont a gyanús választási ügyek kivizsgálásával foglalkozik. Ezt azonban a lap szerint a bizottság szóvivője tagadta. A Washington Post szerint nem teljesen világos, hogy mint választási megfigyelő, hogyan tudta volna a nő manipulálni a választási eredményeket.

Az afganisztáni választások tisztaságával kapcsolatban a lap szerint több kétely is felmerült, a meghatalmazott központi iroda számos embert letartóztatott, akik érintve lehettek kenőpénzes csalásokban. Az afganisztáni választásáról szóló cikkünket itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről