Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rákaptak az oroszok a mamutcsont-exportra

Vágólapra másolva!
Felfutóban van az orosz mamutcsont-export: 1996 és 2009 között megtízszereződött az orosz kivitel, nyaranta ezrek járják a tundrát mamutagyarak után kutatva. A jelenségnek különösen az elefántvédők örülnek: a mamutcsontok elterjedésével az elefántokat tizedelő orvvadászat visszaesését várják.
Vágólapra másolva!

Több száz, sőt akár több ezer helyi lakos keresgél minden nyáron Oroszország végtelen tundráin, hogy elpusztult mamutok maradványai után kutasson. Céljuk nem az, hogy paleontológiai kutatáshoz gyűjtsenek anyagot, sem az hogy dns-mintákat találjanak az állatok esetleges klónozásához, egyszerűen csak a mamutok agyaraira utaznak.

A mamutcsontok ugyanis kitűnő alternatívát nyújtanak az elefántcsont helyett, amelynek kereskedelmét világszerte tiltják, hogy megóvják az orvvadászoktól az egyre csökkenő számú elefántokat. Oroszországból 2009-ben 60 tonna mamutcsontot exportáltak Kínába, amely a legnagyobb piaca a ritkaságnak, de kutatók szerint a tundrán hatalmas tartalékok lehetnek még: 150 millióra becsülik a véglegesen körülbelül 3600 évvel ezelőtt kihalt állatok maradványainak számát, ráadásul az éghajlat melegedése következtében egyre gyakrabban kerülnek elő mamuttetemek.

Orosz üzletemberek nagy lehetőséget látnak ebben, mivel a mamutagyarak kilogrammonkénti ára elérheti a 100 ezer forintot. Ennek az elefántok megmentéséért fáradozók csak örülnek. Azt remélik, hogy a bűntudat nélkül vásárolható mamutcsont kereskedelmének felfutása - 1996-ban még csak alig 6 tonnányira rúgott az éves orosz export, ez alig több mint tíz év alatt megtízszereződött - révén visszaesik az elefántcsont iránti kereslet, és kevésbé fenyegetik orvvadászok a kevés megmaradt vadon élő elefántot.

"Emiatt hosszú távon csökkenhet az elefántcsont ára, ami visszaveti az orvvadászatot is" - írta legutóbbi számában a nagytestű emlősök megmentésére szakosodott Pachyderm Journal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről