Sportháborút kezdett szomszédaival Líbia

Vágólapra másolva!
Megtiltották Líbia sportcsapatainak az ország hatóságai, hogy bármilyen mérkőzést játsszanak a jövőben Egyiptommal és Algériával. A tilalom oka valószínűleg az, hogy Líbia keleti és nyugati szomszédjának egymással vívott tavalyi világbajnoki selejtező meccse erőszakba torkollott - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Nem játszhat több nemzetközi mérkőzést Líbia egyetlen nemzeti sportcsapata sem a szomszédos Algéria és Egyiptom válogatottjaival, miután az ország hatóságai megtiltották az ilyen mérkőzéseket. A líbiai focicsapatok a jövőben a többi arab ország csapataival is csak akkor mérkőzhetnek meg, ha külön engedélyt kapnak erre a líbiai hatóságoktól - írja a BBC.

A hivatalos indoklás szerint az engedélyeket azért írja elő mostantól az ország a sportolóinak, hogy ezzel biztosítsák a "jó sportolói magatartást" az arab országok között. Azt, hogy Algéria és Egyiptom csapataival mért tiltották meg teljesen a mérkőzéseket, a hatóságok nem indokolták. A tilalomról szóló rendelkezést május 25-re dátumozták,de csak szerdán hozták nyilvánosságra.

A BBC líbiai tudósítója szerint a tilalom összefüggésben lehet a labdarúgó-világbajnokság tavalyi selejtezőjével, ahol az Algéria és Egyiptom közötti meccs erőszakba torkollt. 2009 novemberében a selejtezőmeccs előtt az algériai csapat buszát kővel dobálták meg a szurkolók. A meccset végül Szudánban kellett megtartani, de még így is mindkét ország azzal vádolta meg a másikat, hogy a szurkolói megtámadták az övéiket.

A Líbiai Futballszövetség egy név nélkül nyilatkozó forrása a BBC-nek azt mondta, csak remélik, hogy a mostani tilalmat 2013-ra visszavonják. Három év múlva ugyanis Líbia rendezi meg az Afrikai Nemzetek Kupáját, ahol könnyen előfordulhat, hogy játszania kell majd most letiltott szomszédaival is.