Utoljára miséznek a clevelandi magyarok egyik kedvenc templomában

Vágólapra másolva!
Szerdán bezár a clevelandi magyar közösség által használt Szent Imre-templom. A helyi püspök gazdasági okokra hivatkozva döntött ötven templom bezárásáról, ezek egyike a magyarok által látogatott plébánia.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben 50 római katolikus templomot záratott be az amerikai Ohio állambeli Cleveland püspöke, a sorban az utolsó a magyar közösség által használt Szent Imre-templom. Az AP hírügynökség tudósítása szerint több hívő tiltakozó demonstrációt tartott a püspök irodája előtt, és misét is tartottak a járdán.

A 106 éves templomban az utolsó szertartást szerdán tartják. Richard Lennon clevelandi püspök a nyolc megyére kiterjedő bezárásokat a látogatottság csökkenésével, paphiánnyal és pénzügyi gondokkal indokolta. Sok templom működtetése állítólag ráfizetéses volt. Az érintett területen 174 plébánia működik tovább.

A Szent Imrén kívül korábban már egy másik magyar templomot is bezártak, így csak egyetlen templom marad a clevelandi magyar közösség számára. A püspök szóvivője azt mondta, hogy a három magyar egyházkerület egybeolvasztása 1200 családot érint, és még ez is elmarad a 2500-as átlagtól a városban.

Az előző magyar kormány közbenjárt a clevelandi magyar templom megmentése érdekében. Budapest levélben kérte a Szentszéktől, hogy ne zárják be. A Bajnai-kormány decemberben fordult a római katolikus egyház vezetéséhez, személy szerint a Vatikán "miniszterelnöki" rangú államtitkárához, Tarcisio Bertone bíboroshoz az ügyben.

A Los Angeles Times azt írja, hogy a római katolikus egyháznak az egész országban gondokat okoz a korosodó templomok fenntartása, a hívek száma csökken és az egyházat övező szexbotrányok is súlyosbítják a pénzügyi gondokat (az egyház 2 milliárd dollár kártérítést fizetett a papi erőszakoskodások áldozatainak az Egyesült Államokban 1992 óta). Bostonban szintén több tucat templomot zártak be az utóbbi években.

Az újság szerint az Ohio állambeli Clevelandben évek óta tartó folyamat, hogy a városlakók kiköltöznek az elővárosokba, a katolikus templomok válsága a belváros lassú hanyatlását tükrözi. Az öreg templomokat kelet-európai bevándorlók építették; az 1900-as évek elején gyakran maguk a hívek emelték az épületeket. A templomok akkoriban társadalmi központként szolgáltak a közösségekben, ma már azonban ez nem így van, főleg az olyan öregebb templomok esetében, amelyeket időnként alig ötvenen látogatnak a vasárnapi miséken.

Egy magyar hívő, Ildiko Korossy - aki 45 éve a Szent Imre templomban kötött házasságot - a lapnak elmondta: a templom jó állapotban van és elegendő hívővel rendelkezik. "Nem vagyunk pénzszűkében, a templomunk történetében soha nem kértünk kölcsön pénzt más egyházkerülettől" - mondta.