Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Apasági vizsgálat miatt exhumálják Bobby Fischert

Vágólapra másolva!
Exhumálják Bobby Fischer maradványait egy apasági per miatt. Egy nő azt állítja, az egykori sakkbajnoktól származik kilenc éves lánya, így ő is részt akar a kétmillió dolláros örökségből.
Vágólapra másolva!

Az izlandi legfelsőbb bíróság döntése alapján exhumálják a 2008-ban elhunyt egykori sakkbajnok, Bobby Fischer maradványait. A bíróságnak egy apasági perben azt kell eldöntenie, hogy a kilenc éves Jinky Young a sakkozótól származik-e, a bizonyításhoz pedig mintát kell venni a maradványokból. A lány anyjának, Marilyn Youngnak viszonya volt Fischerrel, ügyvédje eddig azzal érvelt, hogy Fischer halála előtt rendszeresen támogatta őket.

Bobby Fischer nem hagyott végrendeletet, a lehetséges örökösök pedig nem tudnak megegyezni kétmillió dollárt (kb. 450 millió forintot) érő birtokáról. A kilencéves lányon kívül a sakkozó egykori felesége, rokonai, és az Egyesült Államok is részt követel a vagyonból, utóbbi Fischer adótartozásait szeretné behajtani.

Bobby Fischer 1943-ban, az Egyesült Államokban született, Chicagóban. Pályafutása legnagyobb sikerét Izlandon, Reykjavíkban érte el, amikor 1972-ben - megszakítva a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát - Borisz Szpasszkijt legyőzve elnyerte a sakkvilágbajnoki címet.

1992-ben szembeszegült egy Jugoszláviával kapcsolatos washingtoni tilalmi intézkedéssel, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért sakktáblához ült korábbi nagy riválisa, Szpasszkij ellen, akit megint csak legyőzött. Fischer ezt követően már nem tért vissza az Egyesült Államokba, hanem eltűnt a hatóságok szeme elől, és bújkálva a világ számos országában megfordult, egyebek között Budapesten is élt egy ideig. Utolsó éveit Reykjavíkban töltötte, halála után ott is temették el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről