Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Veszélyeztetett vadállatokkal üzletel Zimbabwe és Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Védett vadállatokat gyűjtet össze a szavannán Robert Mugabe zimbabwei államfő, hogy eladja őket Észak-Koreának. A vadvédelmi szervezetek tiltakoznak, mert szerintük sok állat - például egy 18 hónapos elefántpár - nem élné túl a több ezer kilométeres utat, vagy ha mégis, elpusztulnának a phenjani állatkertben.
Vágólapra másolva!

Noé bizarr bárkájának nevezi a brit Times Robert Mugabe zimbabwei elnök tervét: veszélyeztetett állatokból párokat küldene Észak-Koreába. Állatvédők attól félnek, hogy sok állat túl se élné a hosszú utat, vagy ha mégis megbirkóznak vele, a kommunista állam hirhedten koszos és kegyetlen állatkertje elpusztítja őket.

A Times informátorai szerint Mugabe munkatársai átfésülik a 14 600 négyzetkilométeres Hwange Nemzeti Parkot zsiráfok, zebrák, antilopok, hiénák, majmok és madarak párjai után kutatva. Egy állatért 7 és 630 angol font (2300 és 205 ezer forint) közötti összeget fizetnek ki a befogónak. Két tizennyolc hónapos elefántért egyenként 7000 fontot (2 millió 272 ezer forintot) kaptak a befogók.

Zimbabwe azzal védekezik, hogy az üzlet megkötése előtt állatorvosokat küldtek Phenjanba, akik megállapították, hogy az állatkert felkészült a vadak fogadására. Vitalis Chadenga, a zimbabwei Vadügyi Osztály vezetője szerint az állatok eladása "legitim üzlet", hisz Phenjan fizet az állatokért, az utaztatásukért és az elhelyezésükért is.

A természetvédők szerint kétséges, hogy az elefántok túlélik-e a több ezer kilométeres utat. "A bébielefántokat normál esetben négy évig szoptatja az anyjuk" - indokolta a veszélyt a Brit Szabadnak Született Alapítvány nevű szervezet. Szerintük az állatok testi fejlődésére is káros lehet a gyors elszakítás, de az érzelmi és társas fejlődésüket is veszélyezteti a költözés. A Zimbabwei Megőrzési Akciócsoport nevű természetvédő szervezet nemzetközi támogatást szeretne szerezni Mugabe állatexportjának megakadályozásához.

A zimbabwei turisztikai miniszter múlt hétvégén a két ország közeledését jelezve felajánlotta az észak-koreai labdarúgó válogatottnak, hogy a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban rendezendő világbajnokság előtt Zimbabwében edzhetnek. A két ország együttműködésének keretében korábban észak-koreaiak képezték ki a zimbabwei hadseregnek azt az egységét, amely a Times szerint 20 ezer embert ölt meg az ország délnyugati részén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről