Most először le kell zárni Izland fő repterét a hamu miatt

Vágólapra másolva!
Légtérzárat kell elrendelni pénteken a rejkjaviki reptér felett, miután a megváltozott szélirány miatt abba az irányba tart a vulkáni hamufelhő. Ellentétben Európa szinte összes repterével, Izland fő repülőterét eddig még nem kellett lezárni.
Vágólapra másolva!

Lezárják pénteken az izlandi Rejkjavik repterét a múlt héten kitört vulkán miatt - közölték az izlandi Keflavik reptér illetékesei. Ez az első alkalom, hogy Izland fő repülőtere nem működik a vulkáni hamufelhő terjedése óta. Hjordis Gudmundsdottir, az izlandi légügyi hatóság szóvivője azt mondta: úgy tűnik, hogy a hamufelhő az izlandi főváros felé tart, így a Keflavik reptér nem fogad és nem indít járatokat pénteken.

Azt a szóvivő nem tudta megmondani, hogy meddig tart majd a légtérzár a rejkjaviki reptér felett, de hozzátette, hogy a másik két izlandi reptér az ország északi és keleti részén rendelkezésre áll. Az intézkedést azután hozták, hogy megváltozott a szélirány Izland felett és a vulkáni hamufelhő az ország nyugati része felé tart.

A Keflavik reptér nincs messze Rejkjaviktól és eddig nem kellett lezárni, ellentétben Európa csaknem összes repterével, amelyek többsége a múlt heti vulkánkitörés után több napig nem indítottak és nem fogadtak járatokat, így megbénult az európai légiközlekedés.