Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyot bukott Sarkozy pártja a helyi választásokon

Vágólapra másolva!
Tarolt a baloldali koalíció a francia regionális választásokon: a 22 régióból 21-ben szereztek többséget. A jobboldal fő pártja Nicolas Sarkozy köztársasági elnök népszerűtlenségével magyarázza a választási kudarcot. A győztes szocialisták szerint a kormány gazdasági válságra adott válaszaival és a 10 százalékos munkanélküliséggel nincsenek megelégedve az emberek.
Vágólapra másolva!

Példátlannak nevezte a francia szocialista pártot vezető Martine Aubry, hogy pártja és a zöldek koalíciója 54 százalékos eredményt ért el a franciaországi regionális választásokon, az előzetes adatok szerint. A brit Guardian szerint ezzel megsemmisítő vereséget szenvedett Nicolas Sarkozy államfő jobboldali pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP), amely a voksok 35 százalékát kaphatta.

A baloldali fölényt mutatja, hogy a 22 anyaországi régióból 21-ben a szocialisták koalíciója győzött, egyedül Elzászban verte meg őket a jobboldal (a tengerentúli régiókkal együtt, 26 régióban tartottak választásokat). Korzikán 1984 óta először tudtak győzni a szocialisták. A szélsőjobbos Nemzeti Front is sok szavazatot szerzett, két régióban is elérte a 20 százalékot.

A francia szavazók megbüntették a kormányt, mert nem tudta őket megvédeni a gazdasági válságtól - mondta Aubry a szocialista párt székházánál összegyűlt szimpatizánsoknak vasárnap este. Igaz, hogy Franciaországot nem viselte meg a recesszió annyira, mint más európai államokat, de a munkanélküliség így is 10 százalékosra emelkedett - magyarázza a Guardian az elégedetlenséget.

A jobboldali UMP Sarkozy népszerűtlensége miatt is veszíthetett. Jean-Francois Copé, Sarkozy egyik legnagyobb pártbeli kritikusa szerint a szavazás "a francia nép üzenete volt... a köztársasági elnöknek és csak neki". Az UMP egyes politikusai azzal mentik a helyzetet, hogy az alacsony részvételi arányok miatt lehetetlen messzemenő következtetéseket levonni az eredményből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről