43 év után is ugyanaz a család fog uralkodni Togóban

Vágólapra másolva!
Faure Gnassingbé vezetheti tovább Togót, az apró nyugat-afrikai országot. Előtte apja 38 évig irányította diktatorikus eszközökkel az államot, majd 2005-ben átjátszotta fia, Faure kezébe a hatalmat. Az ifjabb Gnassingbét azonban a togóiak már létszer újraválasztották elnökükké.
Vágólapra másolva!

A hivatalban lévő Faure Gnassingbé államfő nyerte a csütörtöki elnökválasztást a nyugat-afrikai Togóban a szombat este bejelentett hivatalos adatok szerint. Gnassingbé a szavazatok 60,9 százalékát szerezte meg, ellenfele, Jean-Pierre Fabre pedig 33,9 százalékos eredményt ért el. A szavazásra jogosultak száma 3,281 millió volt. A választás szigorú intézkedések közepette, rendben zajlott le. Gnassingbé a 43 éve hatalmon lévő Togói Népi Tömörülés (RPT) jelöltje volt, Fabre pedig a legnagyobb ellenzéki párté, a Változás Erőinek Szövetségéé (UFC).

Faure Gnassingbé 2005-ben lépett apja örökébe: a 38 éven át uralkodó Gnassingbé Eyadéma tábornok halála után a hadsereg vezetői egyszerűen kinevezték az ország államfőjévé az elhunyt diktátor fiát. Az új elnök a belső zavargások és a nemzetközi felzúdulás hatására lemondott, és beleegyezett abba, hogy elnökválasztást rendezzenek, amelyet aztán meg is nyert. Politikai ellenfelei szerint azonban a győzelmet csalással szerezte meg.