Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Korábbi gondozójával is végzett a floridai kardszárnyú delfin

Vágólapra másolva!
Már korábban is megölt egy gondozót az a kardszárnyú delfin, amely szerdán idomárja halálát okozta egy floridai vidámparkban.  A rendőrség szerint a tapasztalt gondozó beleesett a medencébe, a szemtanúk azonban mást állítanak. Szerintük a Tilikum nevű állat egy hasvakargatás után berántotta a nőt a vízbe, rángatta a testét, majd levitte a víz alá.
Vágólapra másolva!

A derekánál ragadta meg tapasztalt idomárját Tilikum, a majdnem 5,6 tonnás kardszárnyú delfin a SeaWorld nevű floridai tengeri vidámparkban szerdán. A 40 éves Dawn Brancheau-t ezután lehúzta a víz alá, a nő pedig belehalt a hatalmas állat harapásaiba. A szemtanúk beszámolói szerint a gyilkos bálnának is nevezett kardszárnyú delfin "ide-oda csapkodta" a nő testét, majd lehúzta a víz alá.

Közben kiderült, hogy a Tilly becenévre hallgató delfint annak ellenére engedték szerepelni, hogy korábban már egy idomárját megölte - írja a Washington Post. A SeaWorld most felfüggesztette a delfinshow-kat orlandói, San Diegó-i és San Antonió-i parkjaiban. A fenntartó cég vezetője, Dan Brown könnyek között jelentette be alkalmazottja halálhírét, aki 14 éves szakmai tapasztalattal rendelkezett.

Mint egy denevér

A rendőrség közleménye szerint az okozhatta Tilly támadását, hogy idomárja megcsúszott, és beesett a medencébe. Az egyik szemtanú, Victoria Biniak azonban azt mondta, hogy az idomár épp arról beszélt a közönségnek, miről fog szólni a show, amikor a delfin egyszerűen elsöpörte őt.

"A bálna fejjel lefelé lebegett a vízen, mire az idomár azt mondta, hogy valószínűleg egy hasvakargatást akar" az állat - mondta a szemtanú. Tilikum meg is kapta a vakarást, majd hirtelen, "mint egy denevér", kiugrott a medencéből. Innentől minden másodpercek alatt lezajlott a turista szerint: a bálna a derekénál fogva elkapta az idomárt, és ide-oda rángatta, a cipője is lerepült. Egy másik szemtanú, Gary Biniak is megerősítette ezt a történetet, mondván: a delfin a szó szoros értelmében letámadta gondozóját.

Az állat sorsáról egyelőre nem nyilatkozott a SeaWorld. Diane Gross, Brancheau testvére elmondta, az idomár ellene lett volna, hogy emiatt örökre elaltassák a delfint. "Úgy szerette a bálnákat, mint a gyerekeit, imádta az összeset" - mondta Gross, hozzátéve: "Mindegyiküknek van személyisége, jó napjai és rossz napjai."

Tilikum áldozatai

Tilly első áldozatát 1991-ben szedte a Sealand of the Pacific nevű tengeri vidámparkban, a Brit Columbia-i Victoriában, Kanadában. Itt is idomárját ölte meg, de rajta kívül még két másik delfint is okoltak a halálesetért. 1999-ben pedig egy meztelen férfi holttestét találták meg a medencéjében, Orlandóban. A boncolás eredménye szerint kihűlést állapítottak meg nála a halál okaként, de volt olyan feltételezés, hogy az állat ránthatta be, mivel harapásnyomokat is találtak a férfi testén.

Rajongói video Tilikumról

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről