Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Önálló Katalóniát akartak a nem hivatalos népszavazáson

Vágólapra másolva!
A szavazók 95 százaléka a független katalón államra szavazott a hétvégén tartott népszavazáson, a részvétel egyharmadnál is kevesebb volt. Spanyolország nem ismeri el az eredményt, az eredmény nem kötelező erejű, a szervezők szerint mégis fontos lépés egy önálló Katalónia felé.
Vágólapra másolva!

A független katalán államra voksolt a szavazók többsége a vasárnapi népszavazáson Katalónia több részén. A népszavazás támogatói szerint bár szimbolikus volt, a referendum egy lépést jelent a majdani önálló Katalónia felé.

Több mint 160 városban és községben, nagyjából 700 ezren szavaztak, hogy válaszoljanak a kérdésre: egyetért-e Ön azzal, hogy Katalónia független, szociálisan elkötelezett, demokratikus és független jogállam, az Európai Unió önálló tagja legyen? Bár a voksolás eredménye nem kötelező erejű, a spanyol kormány jó előre közölte, hogy nem ismeri el a referendumot, mivel az alkotmány szerint csak Madrid írhat ki népszavazást. Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő vasárnap azt mondta, hogy a "népszavazás nem vezet sehova.".

Hivatalos közlés szerint a szavazásra jogosultak valamivel több, mint 30 százaléka járult az urnák elé, és közülük csaknem 95 százalék igennel válaszolt a feltett kérdésre. A referendumot magánszervezetek kezdeményezték és szervezték, és sem ebben, sem a lebonyolításban a katalán helyhatóságok nem vettek részt. Uriel Bertran, a szervezők szóvivője azt mondta vasárnap, hogy a "a közeljövőben Katalónia új országként, új reményekkel fog megjelenni. A 2006-ban Madrid által is elfogadott autonóm státusra hivatkozva Katalónia nemzetként határozza meg magát.

A spanyol nemzeti össztermék csaknem negyedét adó katalán régió függetlenedési törekvéseit befolyásos, nagyhatalmú emberek is támogatják. Mint például az FC Barcelona fociklub elnöke. "Katalónia haldoklik, mert fojtogatják, és mi ezt nem hagyhatjuk szó nélkül." -nyilatkozta, az El Pais spanyol lap vasárnapi számának Joan Laporta, aki szerint Katalónia nem tűrheti el sem azt, hogy Madrid pénzügyileg fosztogassa, sem azt, hogy jogaiban és szabadságában támadják".

A katalán térségben egyébként további népszavazásokat terveznek jövőre a függetlenségről. Referendum lehet Barcelonában, valamint Girona és Lleida városokban. A spanyol Alkotmánybíróság a közeljövőben fog dönteni arról, hogy Katalónia autonóm státusa legális-e. Amennyiben negatív lesz a döntés, az feltüzelheti a szeparatista erőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről