Elengedik a börtönből a kiadatásra váró Zentait

Vágólapra másolva!
Elhagyhatja ausztráliai börtönét a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly, miután a perth-i bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezte. Zentai magyarországi kiadatását korábban már az ausztrál kormány is jóváhagyta, most mégis elengedik egy fellebbezés miatt.
Vágólapra másolva!

Óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték szerdán az Ausztráliában élő, Magyarországon háborús bűnökkel vádolt Zentai Károlyt. Zentai eddig kiadatási fogságban volt, mert a magyar hatóságok itthon akarják bíróság elé állítani: november közepén a bíróság már rá is bólintott erre, egy fellebbezés miatt azonban ismét elcsúszott az ügy.

A 88 éves Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat. Október 22-e óta tartották kiadatási őrizetben a perthi Hakea börtönben, a szövetségi kormány pedig november 12-én jóváhagyta kiadatását Magyarországnak.

Zentai ügyvédei ezután adtak be fellebbezést, ami ismét bizonytalan ideig nyújthatja az eljárást. A fellebbezésről korábbi cikkünkben, itt olvashat, a Zentaival kapcsolatos összes hírt pedig az [origo] tematikus címkeoldalán követheti.