Vágólapra másolva!
Áramszünet okozott káoszt Rio de Janeiróban és Sao Paulóban, ahol teljesen elsötétültek a lámpák szerda éjjel. A kimaradást a világ második legnagyobb vízerőművének hibája okozhatta Brazíliában: az erőmű körüli vezetékeket valószínűleg vihar rongálta meg, emiatt egy ideig a szomszédos Paraguay is áram nélkül maradt.
Vágólapra másolva!

Óriási áramszünet keletkezett szerdára virradó éjjel Brazília két legnagyobb városában, Sao Paulóban és Rio de Janeiróban. Az áramkimaradás miatt emberek tízmilliói maradtak elektromos energia nélkül.

A váratlan esemény okát hivatalosan nem közölték, de egyes jelentések szerint a brazil-paraguay-i határon lévő Itaipu vízerőművel lehettek gondok. Ez a világ második legnagyobb működő vízerőműve: Brazília teljes áramtermelésének 20 százalékát adja. Az országos energiaelosztó központ szerint 17 ezer megawatt energia tűnt el a hálózatból: ez megfelel Sao Paulo brazil szövetségi állam teljes energiafogyasztásának.

Paraguay-ban - amely teljes energiaszükségletének 90 százalékát a vízerőműből kapja - szintén jelentős áramszünet volt, de ott csak 20 percig tartott. A Globo Tv honlapja szerint az áramszünet a két brazil nagyvároson kívül más településeket, így Belo Horizontét és a fővárost, Brazíliavárost is érintette. A brazil energiaügyi miniszter, Edison Labao szerint a 190 milliós ország huszonhét államából kilencben volt áramszünet, s Rióban volt a legsúlyosabb a helyzet.

A miniszter szerint a vízerőmű környékén komoly viharok voltak, amelyek fákat döntöttek ki, s talán erre vezethető vissza az eset. Az erőmű ugyan működött, de gond volt a megtermelt energia továbbításával. A vízerőművet működtető cég egy közleményben szintén a vezetékhálózat meghibásodását okolta az áramkimaradásért.

A 6 milliós lakosságú, s 2016-ban olimpiát rendező Rio de Janeiróban az áramszünet káoszt okozott, mivel a közlekedési lámpák is kialudtak. A 12 milliós Sao Paulóban, Dél-Amerika legnagyobb városában pedig leállt a metró. A helyzet ugyanakkor kezd rendeződni, bár Sao Paulóban még 3 órával az áramszünet kezdete után is sötét volt a város nagy részében.

A CBS amerikai tévécsatorna néhány nappal ezelőtt azt közölte, hogy a múltban több brazil áramszünetet is hackerek okoztak. Brazil tisztségviselők ezt cáfolták.