Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Feloszlott a japán képviselőház

Vágólapra másolva!
Új parlamentje és új kormánya lesz Japánnak, miután Aszo Taro kormányfő feloszlatta a törvényhozást. Az előre hozott választásokat valószínűleg augusztus végén tartják majd.
Vágólapra másolva!

Aszo Taro japán kormányfő kedden bejelentette, hogy feloszlatja a képviselőházat. A kabinet valamennyi tagja támogatta a döntést, amely várhatóan átrajzolja majd az ország politikai arculatát.

"Úgy döntöttem, hogy feloszlatom a parlamentet" - mondta Aszo Taro a kormány ülésén Kavamura Takeo kormányszóvivő szerint. Kedden ülést tartott a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP), majd összehívták a törvényhozást.

A parlamentben a képviselők állva fogadták a bejelentést, háromszoros éljent kiáltottak, és magasba emelték a kezüket a hagyományoknak megfelelően.

A kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy augusztus 30-ra előre hozott választásokat ír ki és a hét elején feloszlatja a parlamentet. A képviselőház feloszlatásához Akihito császár jelképes jóváhagyására is szükség van.

Közvélemény-kutatások szerint a választásokon az ellenzéki Japán Demokrata Párt (DPJ) győzelme várható, amely a liberálisok több mint fél évszázados kormányzásának vet véget. Ellenzéki győzelem esetén a DPJ vezetője, a 62 éves Hatojama Jukio esélyes a kormányfői tisztségre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről